Russlands invasjon i Ukraina

- Putins verste uke

På en uke har russiske styrker tapt like store områder i Ukraina, som de brukte fem måneder på å erobre. I tillegg har Vladimir Putin fått kritikk av både Kina og India - i full offentlighet.

TØFF TID: Russlands Vladimir Putin på SCO-toppmøtet i Usbekistan fredag. Her høstet den russiske autokraten kritikk for sin krigføring i Ukraina, både fra Kinas president Xi Jinping (t.v) og fra Indias Narendra Modi (bak Putin). Også på slagmarken i Ukraina har Russland mistet enorme områder. Foto: Ap / NTB
TØFF TID: Russlands Vladimir Putin på SCO-toppmøtet i Usbekistan fredag. Her høstet den russiske autokraten kritikk for sin krigføring i Ukraina, både fra Kinas president Xi Jinping (t.v) og fra Indias Narendra Modi (bak Putin). Også på slagmarken i Ukraina har Russland mistet enorme områder. Foto: Ap / NTB Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin opplever antakelig noen av sine verste dager siden han gikk til invasjon av nabolandet Ukraina i februar i år. Ikke bare har ukrainske soldater jaget Putins tropper sånn at de har mistet enorme områder i nabolandet. Putin høster også kritikk i full offentlighet denne uka, fra både Kina og India.

- Ja, dette er nok den verste uka. Han hadde det ikke bra da russerne måtte trekke seg bort fra Kyiv. Det var også ille da flaggskipet Moskva gikk opp i flammer (i april, journ.anm) - eller da flybasen på Krimhalvøya eksploderte... Dette er den verste uka, sier Pavel K. Baev, forsker på Fredsforskningsinstituttet Prio.

Ydmyket offentlig

Denne helga skriver Baev en artikkel om akkurat dette: Om Putins helvetesuke. Om tapene på slagmarka, men også den åpenlyse kritikken fra India og Kina, som har vært Putins største støttespillere under Ukraina-krigen.

IKKE FORNØYD: Både Kinas president Xi Jinping (t.h) og Indias president Narendra Modi er tydelig kritiske til Russlands krigføring i Ukraina. Det måtte også Vladimir Putin kommentere i full offentlighet denne uka. Foto: Ap / NTB
IKKE FORNØYD: Både Kinas president Xi Jinping (t.h) og Indias president Narendra Modi er tydelig kritiske til Russlands krigføring i Ukraina. Det måtte også Vladimir Putin kommentere i full offentlighet denne uka. Foto: Ap / NTB Vis mer

- Mye har endret seg denne uka. Ikke bare at Putin offentlig måtte si at «Kina har spørsmål og bekymringer» når det gjelder Ukraina-invasjonen. Så gikk India enda hardere ut, sier Baev.

Fredag sa Indias statsminister Narendra Modi til Putin at «dette ikke var tida for krig», som er en direkte kritikk av Russlands krigføring i full offentlighet.

- Jeg vet at dagens æra ikke er en æreafor krig, og jeg har snakket med deg på telefonen om dette, sa Modi, ifølge Reuters.

IKKE KRIG: Russlands president Vladimir Putin (t.h) måtte høre på at Indias president Narendra Modi (t.v) sa at dette ikke er tiden for krig denne uka. Oppsiktsvekkende klar tale mot krigen fra Modi, ifølge eksperter. Foto: NTB
IKKE KRIG: Russlands president Vladimir Putin (t.h) måtte høre på at Indias president Narendra Modi (t.v) sa at dette ikke er tiden for krig denne uka. Oppsiktsvekkende klar tale mot krigen fra Modi, ifølge eksperter. Foto: NTB Vis mer

Modis krasse kritikk blir lagt merke til da India har vært nøytral hittil i krigen, blant annet fordi Russland har vært landet største våpenleverandør. Nå vil tydelig også inderne ha en slutt på den russiske aggresjonen i Ukraina.

- Krigen i Ukraina er et ubehagelig tema for Putin om dagen. Han prøver å si at alt går etter planen, men det er jo veldig vanskelig å forklare det som nå skjer, sier Baev og fortsetter:

- Det er interessant at Putin under toppmøtet i Usbekistan har hatt en rekke møter med statsledere, der Ukraina ikke var tema. Men etter møtene med Xi og Modi måtte Putin måtte ta opp Ukraina på pressekonferansene, sier Baev.

RUSSLAND-EKSPERT: I tre tiår har russiske Pavel M. Baev forsket på landet han vokste opp i, både når det gjelder dets militære, energispørsmål og Russlands forhold til Nato og Europa. Foto: Prio
RUSSLAND-EKSPERT: I tre tiår har russiske Pavel M. Baev forsket på landet han vokste opp i, både når det gjelder dets militære, energispørsmål og Russlands forhold til Nato og Europa. Foto: Prio Vis mer

På defensiven

Tilbakeslagene på slagmarken i Ukraina er åpenbare og umulige å benekte. Stemningen blant militære ledere og andre i Moskva er nå svært spent, ifølge forskeren, som er født og oppvokst i Russland, men som har jobbet på Prio de siste tre tiårene.

- Etter Kyiv tenkte man at Putin og russerne skulle konsentrere seg om Donbass, men nå er situasjonen en helt annen. Krigen har endret seg og russerne gjør bare en ting: De er på defensiven, sier Baev.

I tida som kommer mener forskeren at de russiske styrkene vil ha mer enn nok med å forsvare seg.

- De vil oppleve enda flere tilbakeslag, og det vil sannsynligvis skje snart. De russiske styrkene er demoralisert og har en rekke svake punkt, sier Baev.

Han viser til at de ukrainske styrkene har vist at de er flinke i å se mulige åpninger og svakheter hos sin motpart, den russiske hæren.

- Dagens krig er ikke som under første verdenskrig, da det var skyttergraver på begge sider, med millioner av soldater. Nå er det ganske små grupper soldater ved frontlinja, og da er det lettere for ukrainske styrker å ta tilbake terreng. Og når de klarer det, blir det vanskeligere for russerne å holde stand fordi de ikke har nok reserver, sier han.

KRITISK: Tidligere visepresident for Statsdumaen i Russland, Boris Nadezhdin, vekket oppsikt med sine uttalelser på direktesendt russisk TV. Video: TWITTER @JuliaDavisNews Vis mer

- Hold deg unna

Baev mener det er åpenbart at Putin «ikke har noen plan» for å komme seg unna det voldsomme ukrainske presset. I stedet later han som at alt er under kontroll.

- Militærsjefene på bakken gir ham nok ikke full rapport. Ingen vil gi ham dårlige nyheter. Men når du ser på desperasjonen blant bloggere og andre som vanligvis er veldig patriotiske og krigshissende i Russland, ser du at de nå roper alarm og krever at noe må gjøres, sier Baev.

ROSSIYA-1: Under et talkshow på den statseide TV-kanalen Rossiya-1 innrømmer en av vertene nederlag i Ukraina. Video: Rossiya 1 / Russian Media Monitor. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

Han mener Putin aller mest ønsker å gjøre minst mulig, og late som at alt går som planlagt. Men - kan Putin bli desperat og ta i bruk atomvåpen?

- Advarslene fra Biden er klare. I tillegg forventer jeg også at kineserne har vært tydelige på at de ikke vil ha noen atomvåpenutvikling. Det er jo vanskelig å vite hva Xi sa i møtet med Putin, men vi vet jo at han ikke ønsket seg krigen. Xi har nok vært svært klar på atomvåpen ikke er et alternativ, sier Baev.

  • Toppmøtet som nå pågår i Samarkand i Usbekistan er for den såkalte Shanghaigruppen (SCO). Kina og Russland tok initiativ til denne i 1996. Organisasjonen ønsker å være en motvekt mot vestlig innflytelse i Asia og Sentral-Asia.
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer