Putt inn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huff og huff er vel ikke for mye sagt om Georgias Grand Prix-bidrag, eller bidraget til Eurovision Song Contest. Det er nok et eksempel på hvordan tvilsomme budskap om sex og politikk lures inn i sangtekster og litteratur. Det er ikke det at det sies rett ut, men mer at man på en subtil måte appellerer til underbevisstheten på en innsmigrende måte for å få underbevisstheten til å appellere til bevisstheten slik at bevisstheten åpent skal akseptere det underbevisstheten har mottatt på en innsmigrende måte. Ikke sant?

Sangen Georgia stiller med har vakt en smule oppsikt med tittelen «I Don’t Wanna Put In». Her spilles det både på politikk og sex. For det går jo først og fremst på Russlands ekspresident, nåværende statsminister Vladimir Putin. Sier man det fort blir det putt inn. Det er jo en hentydning som ikke er til å misforstå. Riktignok må man kanskje være norsk for ikke å misforstå hentydningen, men likevel.

Og det er ikke første gang noe slik skjer. Forleden ble jeg spurt om hva Voi Voi betyr. Jeg ble svar skyldig, men skjønner såpass at det finnes aldersgrenser for slikt.

I norske Grand Prix-finaler har politiske budskap vært en gjenganger, selv om det er, eller burde være, forbudt. Ta for eksempel finalisten «Sami Ædnan». Jeg vet ikke hva det heller betyr, men ut i sangen kommer budskapet krystallklart: «Joik har større kraft enn krutt». Og hva er det som har større kraft enn krutt? Bevares! Våkn opp før Grand Prix blir et politisk parti. Og bedre er det ikke ilitteraturen og eventyrene. Særlig eventyrene er blitt radbrukket for å så tvilsomme tanker og holdninger både hos barn og voksne. Ta for eksempel «Snøhvit og de syv dverger». Hva byr du meg? En vakker ung kvinne sammen med syv dverger i ei hytte i skogen – i årevis. Det sies at det bare er fantasien som setter grenser, men verken i dette tilfellet, eller med Georgias Grand Prix-bidrag skal det ikke mye fantasi til.