Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pyongyang bekrefter at Kims onkel er avsatt

Nord-Koreas myndigheter bekrefter at den mektige onkelen til landets leder Kim Jong-un er avsatt.

UTSVEVENDE OG FORDERVET: På en togstasjon i Seoul i Sør-Korea, følger folk med på nyhetssendingene som forteller at Jang Song Thaek, onkelen til den nordkoreanske lederen Kim Jong-un, er avsatt og straffeforfølges for en rekke mer eller mindre kriminelle handlinger. Han anklages for korrupsjon, narkotika-bruk og gambling, og anklagene inneholder også påstander om at Jang Song Thaek er en skjørtejeger som har levd et utsvevende og fordervet liv. Foto: Ahn Young-joon / AP
UTSVEVENDE OG FORDERVET: På en togstasjon i Seoul i Sør-Korea, følger folk med på nyhetssendingene som forteller at Jang Song Thaek, onkelen til den nordkoreanske lederen Kim Jong-un, er avsatt og straffeforfølges for en rekke mer eller mindre kriminelle handlinger. Han anklages for korrupsjon, narkotika-bruk og gambling, og anklagene inneholder også påstander om at Jang Song Thaek er en skjørtejeger som har levd et utsvevende og fordervet liv. Foto: Ahn Young-joon / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det offisielle nyhetsbyrået KCNA er Jang Song-thaek fjernet fra alle stillinger han hadde, for angivelig å ha bygd opp en alternativ maktbase til den sittende ledelsen.

Jang anklages for «kriminelle handlinger» og for «å ha ledet en kontrarevolusjonær fraksjon». I tillegg blir han beskyldt for korrupsjon, bruk av narkotika og seksuelle eskapader.

«Jang og hans tilhengere har gjort kriminelle handlinger som det er vanskelig å forestille seg. De gjorde ufattelig skade på partiet og revolusjonen», melder KCNA.

LES OGSÅ: Plutselig forsvant Kims onkel fra 17 filmscener

Nest mektigst Det var i forrige uke at sørkoreansk etterretning først meldte at Jang, som lenge har vært betraktet som landets nest mektigste mann, var avsatt i november, og at to av hans medarbeidere var henrettet.

Avsettelse av Jang er den største endringen i Nord-Koreas ledelse siden Kim kom til makten i 2011 etter at hans far, Kim Jong-il, døde.

Jang er gift med Kims tante, datteren til Nord-Koreas første leder Kim Il-sung. Alle observatører mente at han siden 2011 hadde jobbet lojalt for å sikre den yngste Kims maktbasis.

Lever fortsatt Sørkoreanske etterretningskilder mener at Jang fortsatt er i live, og at det ikke er fare for hans liv. Det samme gjelder hans kone, Kim Kyong-hui.

Kims onkel har også blitt redigert ut av bilder og videoer, og eksperter sier at navnet hans ikke lenger er søkbart i KCNAs database.

At Jang har blitt avsatt har fått stor oppmerksomhet i det lukkede landet. Når medlemmer av toppledelsen har fått sparken tidligere har det gjerne blitt dysset ned, men mandag er nyheten førstesideoppslag i den statlige avisen Rodong Sinmun.

Fredag meldte sørkoreanske medier at en av Juangs medarbeidere har søkt asyl i Sør-Korea.

Han skal ha styrt økonomien for Kims onkel, og beskyttes nå av sørkoreanske tjenestemenn på et hemmelig sted i Kina.

(NTB)