Pyramide-kongen dømt

Australske myndigheter vant kampen mot WGI. Dommen mot pyramidesystemet og Gregory James Kennedy er stadfestet av den føderale domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har ikke tatt noen rettslige skritt mot hverken Kennedy eller World Games pyramiden.

- Det er beklagelig at norske myndigheter ikke har gjort noe i denne saken, sier advokat Olav Sylte. Han representerer norske WGI-medlemmer i søksmål mot både norske og utenlandske bakmenn.

Det australske konkurranse- og forbrukertilsynet ACCC gikk allerede i 2003 ut med rettslige skritt mot Gregory James Kennedy og selskapet som da het Worldplay Services. I en dom i september 2004 ble det slått fast at WGI var et ulovlig pyramidesalg og dermed forbudt både å delta i, og å organisere for australske selskaper og borgere. Gregory James Kennedy anket dommen. Samtidig sørget Kennedy for å skifte navn, og oppholdsted for selskapene, for å kunne drive virksomheten videre. Anken er nå enstemmig avvist av den føderale domstolen i Brisbane.

Internasjonalt samarbeid

- Uansett hvor fragmentert de gjør virksomheten, med ulike selskaper i mange land for å unngå lovverket vil det nye australske lovverket mot pyramidesalg ha en effekt, sier lederen for ACCC i en kommentar til stadfestelsen av dommen. ACCC fortsetter samarbeidet med offentlige myndigheter internasjonalt for å få bukt med virksomheten Gregory James Kennedy har stått bak.

Den føderale dommeren Justice Tamberlin sier i en kommentar til stadfestelsen av dommen at det er i Australias interesse å beskytte forbrukere andre steder i verden mot denne type pyramidesalg.

- Det vil gå utover vårt rykte hvis Australia skulle bli stående som frihavn for slike virksomheter, sier Tamberlin.

Allerede har World Games Inc-systemet skiftet navn til Aspiritus, og bakmennene forsøker å lokke inn nye medlemmer. WGI ble brått nedlagt for noen uker sider og gjenoppsto som et \'nytt\' selskap med nye regler og nye eiere. Norske medlemmer driver nå aktiv rekruttering i en rekke land for å sikre seg gevinst i det \'nye\' selskapet.

Fortsatt er imidlertid Gregory James Kennedy sentral både i styret og på aksjonærlisten. Aspiritus har allerede truet advokat Sylte og flere norske medier med søksmål.

- Vi har fått trusler, men har ikke sett noe hverken til de varslede \'service-agentene\' eller søksmål, sier Olav Sylte.

DØMT: Gregory James Kennedy, lederen av pyramiden World Games Inc. tapte ankesaken i den føderale australske domstol i Brisbane. Dommen mot Kennedy slår fast at WGI er et ulovlig pyramidessalg, og at Kennedy brøt australsk lov ved å drive et internasjonalt pyramidespill som blant annet rekrutterte mange norske deltagere.