Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pyramidekongen slo seg konkurs. Her ankommer han i super-Mercedes

Ett år før konkursen fikk sønnen et heftig lønnshopp.

SPANSK BIL: - Bilen er ikke min, skrev Tor Anders Petterøe (59) i en e-post til Dagbladet den gang, og Petterøe har rett i at bilen ikke står registrert på ham personlig. Men i vognkortet går det etter hva Dagbladet får opplyst fram at bilen eies av Towah Group Europe SL - et spansk selskap der Tor Anders Petterøe står som eneansvarlig i det spanske selskapsregisteret. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SPANSK BIL: - Bilen er ikke min, skrev Tor Anders Petterøe (59) i en e-post til Dagbladet den gang, og Petterøe har rett i at bilen ikke står registrert på ham personlig. Men i vognkortet går det etter hva Dagbladet får opplyst fram at bilen eies av Towah Group Europe SL - et spansk selskap der Tor Anders Petterøe står som eneansvarlig i det spanske selskapsregisteret. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den gamle pyramidekongen Tor Anders Petterøe (59) ankom standsmessig da han besøkte konkursboet til selskapet Towah Norway AS i Fredrikstad i august.

Bilen han kom i var en spanskregistrert Mercedes ML63 AMG, som  i Spania - der Petterøe bor - har en nypris på drøyt 1 million kroner inkludert moms. Ved konkursbegjæringen 10. juli oppga Towah Norway en gjeld på 1,5 millioner kroner.

- Bilen er ikke min, skrev Tor Anders Petterøe (59) i en e-post til Dagbladet den gang, og Petterøe har rett i at bilen ikke står registrert på ham personlig.

Men i vognkortet går det etter hva Dagbladet får opplyst fram at bilen eies av Towah Group Europe SL - et spansk selskap der Tor Anders Petterøe står som eneansvarlig i det spanske selskapsregisteret.

BLE DAGLIG LEDER: Michael Petterøe (28) hevet god lønn som daglig leder i Towah Norway AS. Han sier han nå er ute av Towah-systemet. Foto: Erik Hagen / Fredriksstad blad
BLE DAGLIG LEDER: Michael Petterøe (28) hevet god lønn som daglig leder i Towah Norway AS. Han sier han nå er ute av Towah-systemet. Foto: Erik Hagen / Fredriksstad blad Vis mer

Tor Anders Petterøe har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser på telefon, sms og e-post.

Heftig lønnshopp Det siste året før konkursen så utsiktene langt lystigere ut for Towah Norway AS. Michael Petterøe - yngste sønn av Tor Anders Petterøe - ble 1. juni 2012 innsatt som daglig leder i selskapet.

Det medførte et lønnshopp på 50 000,- i måneden, får Dagbladet bekreftet. Dermed innkasserte Michael Petterøe 80 000,- i lønn hver måned.

- Vi visste ikke da at økonomien var dårlig. Vi fikk beskjed seinere om en akutt likviditetssituasjon som gjaldt ting i Towah Norway. Den beskjeden kom ganske brått, sier Michael Petterøe til Dagbladet.

Han husker ikke nøyaktig når beskjeden kom.

DYR DONING: Mercedes ML63 AMG går bra på motorveien med over 500 hestekrefter - men er ikke den letteste å snu på trange flater i Fredrikstad sentrum. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DYR DONING: Mercedes ML63 AMG går bra på motorveien med over 500 hestekrefter - men er ikke den letteste å snu på trange flater i Fredrikstad sentrum. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det er dyrt å drifte fra Norge, og i Towah-systemet er det mulig å drifte fra hvor som helst. Dette kom fra andre steder, sier Petterøe.

- Kom en smell I november i fjor avsluttet Petterøe-familien Towah Norways søsterselskap Towah Entertainment NUF. Begrunnelsen var etter hva Dagbladet får opplyst at virksomheten opphørte til fordel for søsterselskapet Towah Norway AS.

- Det var planer om langsiktig drift — så kom det en smell, sier Michael Petterøe.

- Hva gjaldt dette?

- Det vil jeg ikke gå inn på, det gjelder hovedkontorets problemer, sier Petterøe.

Fikk ikke lønn Michael Petterøes siste utbetaling var ifølge ham selv 15. januar i år. Da fikk han utbetalt sine vante 46 592,- etter skatt. Så endret alt seg både for ham og andre ansatte.

Dagbladet er kjent med at Towah Norway AS skylder en ansatt totalt 146 231,- i lønn, for januar til mai 2013. Ifølge oppbudsbegjæringen fra Fredrikstad tingrett hadde selskapet 12 ansatte da det begjærte seg bankerott.

- Det ble stopp etter januar-utbetalingen, sier Michael Petterøe.

Solgt for ett pund 1. januar 2012 ble Towah Norway fusjonert med britiske Towah Members Club. Dagbladet er kjent med at det i overtagelsesavtalen går fram at London-registrerte Towah Members Club overtar samtlige av aksjene i Towah Norway AS fra Towah Group Ltd.

Prisen? Ett - 1 - pund.

- Hensikten bak overføringen er å forenkle Towah-organisasjonen, ved å redusere antallet aktive selskaper. Towah Norway integreres i Towah Members Club så fort som alle forhold relatert til fusjonen er i orden, heter det ifølge Dagbladets opplysninger i avtalen.

I Towah Members Club har det vært hyppig aktivitet: Dagbladet skrev nylig om Tor Anders Petterøes nye storsatsing i Kina. Dagbladet har sett flere hundre kort og brev adressert til Towah-kunder i Asia. På disse henvises det til nettopp Towah Members Club Limited, som har adresse i fasjonable Mayfair i London og er registrert i Storbritannia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling