Pyramiden rant rett ut i sanden

Tusenvis av medlemmer har ventet på penger de har til gode, i opptil ett år. WGI ble brått nedlagt fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamle medlemmer tilbys dyre aksjer i et nytt selskap, men ingen penger. Samtidig har norske verdensledere fått solide pengeutbetalinger fra WGI.

De norske verdenslederne må forklare seg når de seinere i uka skal møte tidligere WGI-medlemmer på møter blant annet i Fredrikstad og på Hamar.

Etter at utbetalingene til medlemmene tørket inn i pyramidesystemet for mange måneder siden, har det vært uro.

Store utbetalinger

Samtidig kjenner Dagbladet til at WGI-verdensledere som blant andre Tor Einar Olaisen, Tor Anders Petterøe og Steinar Amundsen har fått store utbetalinger fra WGI gjennom hele høsten i fjor. Det er i tillegg blitt utbetalt solide beløp i «ukelønn» fra WGI-systemet til de såkalte «tillitsmennene» for de norske medlemmene.

I henhold til Dagbladets opplysninger, kan flere av verdenslederne ha fått opptil 80 000 kroner i faste ukentlige overføringer fra WGI i en lengre periode. Samtidig har betalingsstoppen til vanlige medlemmer ført til økonomiske problemer for mange av dem som har satset på pyramidesystemet.

Fond forsvunnet

WGI hadde sitt eget medlemsfond, der alle ble tvunget til å sette av penger. Disse skulle kunne utløses hvis det skulle oppstå betalingsproblemer. Flere av de norske verdenslederne har selv tatt på seg ansvaret for at pengene i dette fondet skulle forvaltes på en forsvarlig måte.

 STORE PENGER:  Tor Einar Olaisen er blant «verdenslederne» som har fått utbetalt store pengesummer fra WGI på ukentlig basis, mens resten av medlemmene bare fikk dårlige unnskyldninger for hvorfor selskapet ikke kunne betale ut penger. Foto: Privat
STORE PENGER: Tor Einar Olaisen er blant «verdenslederne» som har fått utbetalt store pengesummer fra WGI på ukentlig basis, mens resten av medlemmene bare fikk dårlige unnskyldninger for hvorfor selskapet ikke kunne betale ut penger. Foto: Privat Vis mer

Samtidig har de på spørsmål fra Dagbladet ikke kunnet gjøre rede for hvor pengene er blitt av. Tor Anders Petterøe har tidligere uttalt til Dagbladet at disse pengene var i ferd med å bli tilbakeført til medlemmene. Etter nedleggelsen av WGI er det klart at dette ikke vil skje.

Ny innpakning

WGI opereres fra og med i dag under navnet Aspiritus, etter det som er framstilt som et salg av WGI for ei tid tilbake. På internettsidene til Aspiritus går det klart fram at alle midler medlemmer måtte ha til gode fra det nedlagte WGI, er borte.

Det eneste Aspiritus vil tilby til kreditorene, er en avansert formel for omregning til aksjer i Aspiritus-systemet. Styret i Aspiritus, som blant annet består av en rekke tidligere WGI-bakmenn, har bestemt at Aspiritus er verdt hele 750 millioner euro. De påstår også at dette er en konservativ vurdering. Beregningene er gjort på basis av at WGI etter sigende hadde 450 000 medlemmer i sin navnebase, som ble overført til Aspiritus.

Hvor mange av disse som er faktisk aktive medlemmer, og dermed er en verdi, sier informasjonen fra Aspiritus intet om.

- Bør skremme vettet av alle

Folk advares nå sterkt mot å gå inn i den WGI-fødte babyen Aspiritus.

- Det intrikate regelverket for medlemmer burde være nok til å skremme vettet av alle, sier forsker Erlend Bullvåg ved Handelshøyskolen i Bodø.

- Dette er Stalin-versjonen av regelverk for kunder i et spillselskap. Tenk deg hvis du hadde vunnet en million i Norsk Tipping, og du hadde fått følgende beskjed: Pengepremien din er gjort om til poeng. Poeng er ikke det samme som penger. Vi bestemmer til enhver tid hvor mye et poeng er verdt, og siden du ikke brukte opp poengene dine innen tre dager, har vi dessuten automatisk brukt alle poengene til å kjøpe aksjer for deg i det fiktive aksjespillet. Slik er nemlig realiteten i det nye selskapet Aspiritus ifølge regelverket, sier Bullvåg.

- Reglene i Aspiritus er omtrent som i gamle WGI. De som styrer opplegget, bestemmer alt, og du har knapt noen rettigheter, sier Bullvåg.

STORE PENGER: Tor Anders Petterøe er også blant «de heldige».