Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pyramidetopp konkurs igjen

Her kommer Norges ukronede pyramidekonge Tor Anders Petterøe (58) for å hente sine eiendeler hos selskapet Towah Norway AS.

BEGJÆRTE SELSKAP KONKURS: Her kommer Norges ukronede pyramidekonge Tor Anders Petterøe (58) for å hente sine eiendeler hos selskapet Towah Norway AS. Million-Mercedesen er ikke hans, opplyser Petterøe. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BEGJÆRTE SELSKAP KONKURS: Her kommer Norges ukronede pyramidekonge Tor Anders Petterøe (58) for å hente sine eiendeler hos selskapet Towah Norway AS. Million-Mercedesen er ikke hans, opplyser Petterøe. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet): Den tidligere pyramidetoppen Tor Anders Petterøe (58) har begjært selskapet Towah Norway AS konkurs.

Ved konkursbegjæringen 10. juli oppga selskapet en gjeld på 1,5 millioner kroner. Ifølge oppbudsbegjæringen fra Fredrikstad tingrett hadde selskapet 12 ansatte da det begjærte seg bankerott.

Det har ikke vært tegn til liv i lokalene i Fredrikstad den siste tida, før Petterøe selv dukket opp på onsdag. Da kom den nå Spania-bosatte Petterøe for å hente ut sine eiendeler, kjørende i en spanskregistrert Mercedes ML63 AMG. Med sine 525 hestekrefter koster farkosten fra to millioner kroner i Norge - før ekstrautstyr.

- Bilen er ikke min, skriver Petterøe i en e-post til Dagbladet.

- Medlemmer i over 100 land Towah-systemet, der Petterøe og hans sønner sitter i ledende posisjoner, omfatter flere selskaper, og utsteder blant annet ferdigbetalte Mastercard til kunder. Ideen er at Towah-kortet skal brukes til pengetransaksjoner i den såkalte MLM-industrien. Selskapet hevder selv å ha medlemmer i over 100 land.

MLM står for «Multi Level Marketing». Blant selskapene der Towah har tilbudt betalingsløsninger er både pyramideselskaper og pyramide-lignende selskaper.

På nettet florerer beskyldningene fra frustrerte Towah-kunder som hevder at det er umulig å få penger ut fra sine Towah-kontoer. Men ifølge Petterøe skal ikke konkursen i Towah Norway AS ha noen praktiske konsekvenser for Towah-kundene:

- Ingen tjenester opphører, skriver Petterøe til Dagbladet.

Bostyrer, advokat Ørjan Lunde, har vært på ferie uten mulighet til å kommentere konkursen.

Fattig og rik samtidig Konkursen i Towah Norway betyr ikke at det ikke er penger i Towah-systemet: Samtidig som Towah Norway AS nå er begjært konkurs, har søsterselskapet Towah 42 AS vokst kraftig de siste årene. Petterøe er selv styreformann også i dette selskapet.

Towah 42-s driftsinntekter økte i 2010 til 6,5 millioner - fra bare 108 000,- året før, og 50 000,- i 2008. Og i 2011 tjente selskapet 18,3 millioner. Der konkursselskapet Towah AS hadde 12 ansatte, har Towah 42 - som er fullt av penger - bare en registrert ansatt.

Petterøe oppgir til Dagbladet at Towah 42 AS er IT-leverandør til alle Towah-selskapene og har hatt og har oppdrag for disse.

Både Towah Norway AS og Towah 42 eies av Towah Members Club Ltd, som er registrert i London. Her er Tor Anders Petterøe oppført som Company Director. Det samme er en av hans sønner.

Pyramidens fall For mange nordmenn er navnet Tor Anders Petterøe forbundet med økonomisk rot, tap og brutte løfter. Konkursen i Towah Norway AS har bånd tilbake til en av de største pyramideskandalene i Norge noensinne, der over 200 000 kunder fikk lide.

Karismatiske Tor Anders Petterøe rykket helt til topps i det utskjelte pyramideselskapet WGI da det lovet kundene gull og grønne skoger tidlig på 2000-tallet. Med løfter om vanvittig avkastning lokket WGI over 200 000 nordmenn til å investere penger i nettgambling og virtuelle børsspill på starten av 2000-tallet.

Kundene ble rekruttert gjennom store vekkelsesmøter og flotte brosjyrer. WGI-eventyret raknet og pyramiden raste i 2004-2005. Da WGI-pyramiden begynte å skjelve kom Towah til verden. Navnet har vært knyttet til en rekke selskaper, registrert både i Norge og utlandet, og ideen var i 2004 en betalingskorttjeneste for nettspill.

Ukjente årsaker Petterøe oppgir at konkursen i Towah Norway AS ikke skal ha noe å si for kundene med kort og kontoer hos Towah.

- Towah Norway AS har kun levert begrensede tjenester til dette systemet og har aldri hatt noe med kort eller medlemmers penger å gjøre så dette påvirker ikke medlemmene overhodet, skriver Petterøe til Dagbladet.

- Towah er ikke en bank. Towah er en MasterCard program manager. Informasjon om antall kortinnehavere og detaljer rundt disse er dessverre ikke offentlig informasjon, sier han.

- Om noen ikke får ut penger fra en Towah konto vil det være andre årsaker knyttet til den kontoen som jeg ikke kan komme inn på her.

- Ingen pyramide Petterøe avviser at Towah er involvert i pyramidevirksomhet.

- Towah er anbefalt leverandør til den engelske Direct Sales Assosiation, som tilsvarer det norske Direktesalgsforbundet, og befatter seg ikke med pyramidespill i noen form, sier Petterøe.
 
- Kostnadene ved å drive dette arbeidet fra Norge er enormt mye mer kostbart enn å drive tilsvarende tjenester fra andre land. Towah Norway AS var ikke i stand til å konkurrere med de andre EU landene om disse oppdragene. Vi forsøkte i det lengste å få til oppgaver der lønnskostnader og andre driftskostnader i Norge ikke ville være så vesentlige, men greide ikke det. Med alle inntekter i Euro og ingen kunder i Norge var det ikke grunnlag for videre drift.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!