Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pyramidetoppenes fartsfest

I august i fjor festet T5PC-gründerne Jim Wolden og Chim Kjølner langs Den franske riviera. Dyre middager, Formel 1-kjøring og eksklusive nattklubber stod på programmet. I går slo Økokrim til mot hjemmene deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jim Wolden og Chim Kjølner var sentrale i oppbyggingen av nettverksselskapet T5PC. Samtidig satte de pris på fartsfylt moro. Disse bildene, som Dagbladet har fått, viser duoen på guttetur til Monaco i august i fjor. I går satt Kjølner og forsvarte nettverksselskapet på tv, mens Jim Wolden oppholder seg på ukjent sted i Europa. Dagbladet har snakket med en av personene som var med turen.

- Det var et fartsfylt program. En av deltagerne gikk rundt med 50 000 euro i lomma. De brant han på fem dager. Pris var ikke et spørsmål når det ble bestilt champagne, sier turdeltageren til Dagbladet.

Fartsfylt moro

En av hovedattraksjonen under turen var Formel-1 kjøring på en lukket bane utenfor Cannes. Mandag 18. august tok Wolden og Kjølner på seg kjøredressen og ga gass. Billig var det ikke.

- Vi kjørte først om kapp med Formel-3 biler. Deretter kjørte vi Formel-1. Jeg tror turene kostet vel 2500 kroner for hver runde. Etter at vi var ferdig med å kjøre tok både Jim og Chim minst ti runder ekstra hver, sier deltageren.

Turen skjedde omtrent parallelt med at T5PC skal ha svidd av 10 millioner kroner på en feilslått investering. Samtidig som gründerne moret seg vervet nettverket nye medlemmer i Norge. Vel en måned etter fartsfesten skal duoen ha hentet ut sin del av gevinsten. Ifølge Økokrims siktelse skal Wolden ha mottatt over ni millioner kroner i september i fjor. Kjølner innrømte i går at han mottok to millioner kroner, men hevder at dette er penger han hadde krav på.

Med på turen til Monaco var en rekke av de såkalte G-16 medlemmene i nettverket. Turdeltageren mener at opplegget var en sammenkomst for venner og bekjente av Jim Wolden. Noen av deltagerne skal ha betalt en egenandel på 30 000 kroner, andre festet gratis.

- Jim var helt klart lederen i gruppa. Uansett om man betalte egenandel eller ikke var dette mye moro for pengene. Kostnadene må ha vært langt større, sier mannen som forteller om besøk på vinplantasjer, trøffelmiddager og vorspiel i yacht i havnebassenget.

Etter turen til Monaco skal gründeren ha reist ned ytterligere en gang, denne gangen i sin Lamborgini Diablo. Guttegjengen snakket også om å reise til Russland for å kjøre jagerflyet MIG.

Avlyste London-møte

Mens kameraten Chim Kjølner i går var på tv og hevdet sin uskyld ligger Jim Wolden foreløpig i skjul et sted i Europa. Wolden er den eneste av de elleve siktede som politiet ikke har kontroll over. Mens vennene og kollegene fra nettverksselskapet T5PC satt i lange politiavhør, vurderte Wolden hvordan han skal legge opp sitt forsvar. Et planlagt London-møte med advokat John Christian Elden ble i morgentimene avlyst. Etter det Dagbladet får opplyst mente Wolden at møtet var for usikkert, fordi at Storbritannia ikke er en del av Schengen-samarbeidet. Det medfører at Wolden kunne ha blitt pågrepet i passkontrollen dersom Økokrim har sendt ut en etterlysning på ham. Pyramidetoppen valgte i stedet å bli på sitt skjulested et sted i Europa. Wolden har i snart en uke vært siktet for økonomisk utroskap. Hans advokat, John Christian Elden, opplyser at hans klient er innstilt på å snakket med Økokrim.

- Dersom Økokrim ønsker å snakke med ham regner jeg med at de tar kontakt med meg. Han vil forholde seg til norske myndigheter, og regner med at andre som måtte ha oppfatninger om selskapet vil gjøre det samme, slik at dette blir ettergått på en skikkelig måte. Han mener dette vil vise at alt han har vært involvert i har gått skikkelig for seg, sier Elden til Dagbladet.

Kalkulert risiko

Ifølge Økokrims siktelse, som Dagbladet kjenner detaljene i, skal Wolden i løpet av en uke i september i fjor ha fått utbetalt hele 9,2 millioner kroner fra nettverksselskapet. Disse utbetalingene er grunlaget for at Økokrim har tatt ut siktelse mot Wolden.

- Min klient reagerer med undring da de pengebeløp han er siktet for knytter seg tilordinære tilbakekjøp og salg av aksjer, og etter hans oppfatning ikke representerer noe straffbart, sier Elden.

Han hadde i går en lang samtale med sin klient over telefon. Der diskuterte de hvordan de skal møte anklagene i den alvorlige siktelsen. Jim Wolden har av mange blitt utpekt som en av hjernene bak nettverksselskapet. Han er også den som skal ha tjent mest på virksomheten. Dagbladet formidlet i går spørsmål til Wolden via hans advokat. Slik svarer Wolden, gjennom sin advokat, på hvilke tanker han har rundt at opptil 70 000 mennesker har tapt sparepengene sine på prosjektet:

- Det er alltid leit når forretningsideer eller investeringer går feil for alle som har skutt inn penger i håpet om å treffe gullfuglen. Det er en del av den risiko man tar, men det beste hadde jo vært om konkursen ikke kom.

Luksusbiler

Jim Wolden tok like før helga kontakt med advokat Elden. Advokaten har tidligere hjulpet pyramideinvestoren til å få bedre soningsvilkår ved Kongsvinger fengsel der Wolden sonet en dom for momsbedrageri. Store deler av domen på seks måneder ble sonet på frigang, og medfanger forteller om en pengesterk fange som kjørte til og fra fengselet i luksusbiler og blafret med tusenlapper.

Jim Wolden har mange kontakter etter flere i nettverksbransjen. Flere av postene i siktelsen knytter seg til aksjekjøp, lån og avtaler med gråmarkedsselskaper. Til sammen mener Økokrim at T5PC tapte vel 35 millioner kroner på tre engasjementer med gråmarkedsselskaper.

Finansakrobaten Thomas Øye skal ha fungert som en slags rådgiver for minst et av disse selskapene. Øye, som også kjenner Wolden personlig, benekter overfor Dagbladet at han har hatt noen økonomisk gevinst knyttet til disse forretningsforholdene.

De alvorligste postene i siktelsen fra Økokrim rettes mot styreformann Jørn Tagge og daglig leder Pål Roppen. Samtidig sier kilder i Økokrim til Dagbladet at bakteppet er svært interessant. Tagge og Roppen satt i går i lange politiavhør. Kilder i Økokrim sier at det er av stor interesse for dem å komme i kontakt med Jim Wolden. Likevel er det ikke blitt rettet noen formell henvendelse til hans advokat.

- Etterlatt i Belize

Politiet har i lang tid hatt Woldens forretningsvirksomhet under oppsikt. I januar i år skal han møte i Nedre Romerike tingrett tiltalt for bedrageri. Nylig sonet han en dom på seks måneder for momsbedrageri.

Historiene om Jim Wolden er mange. Samtidig som han har hevet millioner fra T5PC har kreditorer hatt store problemer med å få inn penger fra tidligere prosjekter som har gått dunken.

- Vi har et gjeldsbrev som viser at Wolden skylder oss 400 000 kroner etter at vi jobbet for ham i selskapet NettReiser, sier en kvinne til Dagbladet.

Hun forteller at hun og en venninne reiste til skatteparadiset Belize i Sør-Amerika for å drifte selskapet. Etter en tid mistet de kontakt med Wolden. Da de ønsket å reise hjem ble de stoppet på flyplassen fordi at flybilletten hjem ikke var gyldig.

- Det var ingen morsom opplevelse. Vi var i et fremmed land uten penger. Da vi til slutt kom oss hjem prøvde vi å kreve Wolden for pengene han skyldte oss. Han skrev under på gjeldsbrevet, men vi fikk aldri pengene, forteller kvinnen.

BÅTTUR: T5PC-toppene med Jim Wolden i spissen disponerte en 65 fots Princess, og brukte en privat strand utenfor Monaco. I fem dager var Wolden og utvalgte gjester på guttetur langs den franske riviera.
FARTSFEST: T5PC-gründer Chim Kjølner og Jim Wolden gjør seg klare for dyre runder med Formel 1 på racerbanen utenfor Cannes på den Franske riviera. I går ble de siktet for grov økonomisk utroskap.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media