Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pyroman-frykt i Larvik.

LARVIK (Dagbladet): Først brant det i garasjer. Deretter ble bolighus påtent. Etter åtte branner og branntilløp, lever en hel bydel i Larvik i frykt for at en eller flere pyromaner skal slå til igjen. Politiet har grunn til å tro at samtlige branner er påsatt, men de har ingen konkrete spor å gå etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ingen rolig høytid for innbyggerne i Langestrand i Larvik. 1. juledag slo trolig pyromanen til igjen, men heldigvis ble brannen avverget. Nå jakter politiet på en eller flere ukjente gjerningsmenn.

Midt i ruinene i Mellomgata 24. i Langestrand står Kristian Stensrud. Natt til 27. november ble huset hans totalskadd i brann. Politiet mener brannen var påsatt.

- Det er ikke for å virke paranoid, men folk tør ikke bo her, sier Stensrud.

- Gærning går løs

Beboerne har gått brannvakt om nettene, flere står opp om natta for å sjekke at ingen mistenkelige personer beveger seg i nærområdet, og mange vurderer nå sterkt å flytte fra det brannherjede området.

Som grafikken viser, er det ikke mange hundre metrene mellom hvert åsted. Bare flaks har ført til at ingen til nå har blitt skadd. Kun ved ett av brannstedene var det folk hjemme da brannstifteren slo til.

Kjell-André Haga er tydelig merket av at huset hans to ganger er blitt påtent.

- Første gang lå jeg og sov i andre etasje. Heldigvis fikk naboen min, som selv er brannmann, varslet oss. Jeg vurderer nå seriøst å flytte, sier Haga.

- Gærningen, eller gærningene, er fremdeles der ute et sted. Jeg har fått nerver. Jeg klarer ikke dette mer. Det har blitt et slit bare å legge seg. Jeg har fått meg leieboer for å dempe frykten.

Hundre år gamle

Frykten er til å ta og føle på i bydelen. Ingen vet når det igjen kan begynne å brenne. Siden 4. juni i fjor har seks forskjellige bolighus og garasjer fått merke flammenes herjinger. De fleste husene i området er over hundre år gamle, og dermed lett antennelige.

Verst gikk utover Kristian Stensruds familiehusø- i det som en gang i tida var Larvik sentrum.

- Jeg er bare inderlig glad for at ingen i familien var hjemme da huset ble overtent. Brannen startet omtrent midt i huset, og til nå har ikke politiet klart å finne årsaken. Huset må rives, men det er uvisst om vi tør å flytte tilbake. Jeg må konferere nærmere med familien, sier Stensrud, som til daglig er flyger i Widerøe.

- Det verste er uvissheten. Jeg reiser mye i jobben, og kvier meg til å la kona og mine to barn være igjen alene hjemme, sier han.

Vitneobservasjoner

Politiadjutant Helge Haatveit ved Larvik politistasjon opplyser til Dagbladet at de fremdeles ikke har konkrete spor å gå etter.

- Vi har brukt store ressurser på saken siden i sommer. Også spesialetterforskere fra KRIPOS har deltatt. Men det er mange tråder å nøste opp. Vi er avhengige av tips fra publikum for å komme til bunns i dette. Det er også usikkert om det er en eller flere som står bak, sier han.

Men brannstifteren(e) har fulgt et visst mønster. Flere av personene Dagbladet snakket med, forteller at de har blitt utsatt for telefonterror i ukene og månedene før det begynte å brenne. Mange av de påsatte Langestrand-brannene har også startet natt til en torsdag, grytidlig om morgenen. Videre har flere av brannene startet i kjellere.

Det finnes også enkelte vitneobservasjoner. Blant annet ble en hettekledd mannsperson observert ved et ubebodd bakgårdsskjul 1. juledag. Han etterlot seg en pose med brennbar væske. Beboerne spør seg om denne mannen var i ferd med å tenne på igjen, da han tilfeldigvis ble overrasket av naboer?

Rekordomsetning

Elektro-forretningene i Larvik har hatt rekordomsetning på brannvarslere, og enkelte har skaffet seg hypermoderne varslingssystemer som skal hjelpe dem å oppdage uvedkommende på eiendommen.

- Til og med boligprisene er i ferd med å falle på grunn av det som har skjedd, sier Fred Øyvind Hansen. Også Hansens hus ble forsøkt påtent, men flammene døde ut av seg selv.

Beboerne er ikke bare redde; de er også forbannet og oppgitt over at politiet fremdeles ikke har klart å fakke personen eller personene som står bak.

- Til tross for forsterkede ressurser, har ikke politiet klart å pågripe noen. Jeg tviler på om de klarer å oppklare dette uten hjelp fra blant annet media, sier Kristian Stensrud.

- Det er mange av oss som ikke skjønner at noen ikke er blitt tatt. Jeg er skuffet over politiet, de har lagt for mye ansvar på beboerne, mener Kjell-André Haga.

Så mens politiet går i fotsporene til brannstifteren(e), må innbyggerne i Langestrand fremdeles regne med søvnløse netter.

<B>PÅTENT?:</B> Huset i Mellomgata 4 har blitt påtent to ganger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!