Pyroman-frykt på Color Line-ferjer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet mener en ildspåsetter går løs etter at Color Lines ferjer mellom Kristiansand og Hirtshals er forsøkt stukket i brann tre ganger det siste året. Forrige søndag ble det gjort opp ild i sengetøyet i en ulåst lugar. Det er nå igangsatt full politigranskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne setter alt inn på å finne ildspåsetteren før det skjer en ny brannkatastrofe i Skagerrak.

Brannene på «Scandinavian Star» og «Prinsesse Ragnhild» viser hvilken farlig situasjon det er å få brann om bord i et fullastet passasjerskip. Mer enn én million passasjerer reiser hvert år mellom Danmark og Kristiansand.

Politiet skal granske blant annet passasjerlistene for å undersøke om samme person har vært om bord ved flere branntilløp. Også skipets videoopptak og kontinuerlig opptak fra ombordstigningen skal granskes.

Såvidt Dagbladet forstår, har politiet ingen bestemt person i kikkerten og ber om hjelp fra publikum. De påsatte brannene ble oppdaget før ilden hadde gjort større skade.

Det siste forsøket på ildspåsettelse skjedde i en lugar på M/S «Christian IV» forrige søndag kveld. I rom sjø på vei til Hirtshals ble det gjort opp ild i sengetøyet på en ulåst lugar som ikke var utleid.

I juli ble det satt fyr på et toalett om bord i hurtigferja F/F «Silvia Ana L». Gjerningspersonen tente opp papir fra en tørkerull.

Det første branntilløpet skjedde for drøyt ett år siden da det ble satt fyr på en lugar på M/S «Skagen». Skaden begrenset seg til utbrent pute og sengetøy.

God overvåkning

Alle branntilløpene er oppdaget enten av skipenes brannvakter eller det avanserte overvåkningsutstyret.

Forrige helgs branntilløp ble varslet direkte til brua på M/F «Christian IV» uten at passasjerene merket noe som helst.

Politiinspektør Ragnar Ringvoll ved Kristiansand politidistrikt sier man ser svært alvorlig på saken: - Vi har svært lite lyst til å ha denne saken uoppklart.

Politiinspektør Ragnar Ringvoll ber om hjelp fra publikum.

- Politiet er meget interessert i opplysninger hvis noen har reagert på oppførselen til noen ferjepassasjerer, sier han.

- Det trenger ikke være observasjoner av folk som har gått med fyrstikker eller sigaretter. Derimot er vi ute etter tips om folk som har hatt en unaturlig oppførsel før, under eller umiddelbart etter branntilløpene, sier Ringvoll.

Ikke økt beredskap

Linjedirektør Reidar Fuglestad i Color Line sier rederiet ikke har økt beredskapen som følge av forsøkene på ildspåsettelse.

Han mener de raske brann-oppdagelsene viser at Color Line har et sikkerhetsopplegg som fungerer svært godt.

ANTENT: F/F «Silvia Ana L» ble forsøkt stukket i brann da det ble satt fyr på sengetøyet i en lugar.