Pyroman kan ha lest brannplan

En rapport om brannfarlige områder i Bergen ligger fritt tilgjengelig på internett. Etter flere påsatte branner, vil politiet vil trolig undersøke om en pyroman kan ha latt seg inspirere av planen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror noen tok seg inn i Korskirkehjemmet i Skansegaten og forsøkte å tenne på bygningen natt til lørdag. Naboer hørte brannalarmen og meldte fra. Da brannmannskapene kom fram, brant det på loftet. Brannen ble hurtig slukket.

– Skader på en dør tyder på at noen har brutt seg inn i det nå ubebodde huset, sier Konrad Grindeland, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt til Bergensavisen.

Oversikt på nettet

Nå sjekkes saken opp mot flere andre påsatte branner i Bergen den siste måneden. Etterforskerne vil trolig undersøke om ildspåsetteren kan ha fått ideer fra studieprosjektet «Bergen skal ikke brenne!». I rapporten er brannvesenets innsatsplan over Korskirkehjemmet vedlagt. Her finnes det en detaljert oversikt over bygningen, rømningsveier, alarmer, fyrrom samt hvor det finnes gass under trykk.

Tre ingeniørstudenter ved Høgskolen Stord/Haugesund står bak rapporten, som ble lagt ut på Bergen kommunens egne nettsider i mai i år. I rapporten blir alle tolv brannfarlige områder i Bergen beskrevet.

Personer med uhederlige motiver kan lett finne ut hvor byens brannmannskaper er ekstra sårbare. Hensikten med rapporten er å foreslå tiltak som brannvesenet kan bruke til å beskytte den tette trehusbebyggelsen i Bergen. Søppelcontainere og skrot i gater og smau utgjør en ekstra stor fare for potensielle brannstiftere.

Vurderes fjernet

Studentene foreslår blant annet å bygge containere ned i bakken og fjerne skjemmende og brannfarlige søppelbøtter fra bybildet.

– Den største trusselen finnes i store mengder med bosspann, lagring av brennbart avfall mellom- og ved siden av hus. De ovennevnte forhold bidrar til en økt sannsynlighet for ildspåsettelse, heter det i rapporten.

– Jeg er kjent med rapporten. Men innsatsplanen er et internt arbeidsdokument, som ikke bør være allment kjent, sier brannsjef Helge Eidsnes til Bergensavisen.

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på saken , vil Eidsnes nå vurdere å kreve vedlegget fjernet fra Bergen kommunes nettsider.

(ANB)