Pyroman løs på øya

Det bor 250 mennesker på Sørarnøy og alle kjenner alle. - Det er jo helt sykt, sier Inger-Mari Aas, som mistet 67 sauer i den fjerde brannen i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en uke har det vært fire branner på øya Sørarnøy som kun har fergeforbindelse med fastlandet. I dag rykket politiet ut, melder Avisa Nordland.

Tre politimenn fra lensmannskontoret og fem fra Salten politidistrikt i Bodø var på plass på den lille øya i formiddag, opplyser politiadvokat Margrete Torseter til Dagbladet.no.

Frykter dere en pyroman ?

- Det er jo delvis derfor vi har reist ut med så mange, sier Torseter. Hun sier de foreløpig ikke har fått inn noen konkrete tips om hvem som kan stå bak brannene.

Uhygge

Uhyggen på lille Sørarnøy, øysamfunnet tre mil sør for Bodø, startet i forrige uke. Øya har fergeforbindelse til fastlandet.

Øyas eget lille museum brant ned til grunnen. I 20 år hadde de fire Mortensen-brødrene samlet lokalhistorie i det 150 kvadratmeter store museet. Bygget var reist for å være museum, og bygget i gammel stil.

- Huset var tettpakket med kulturminner, sier Edmund Mortensen til Dagbladet.no. Men etter at museet brant ned til grunnen har det brent tre ganger til.

- Alt tyder på jo på at det er påsatt at noen har lekt seg med varme. Det er jo mystisk og skremmende i et sånn lite samfunn, sier Edmund. Også bror Odin som bor i Oslo synes det hele er uhyggelig.

67 sauer brant inne i natt

Tirsdag i forrige uke brant det igjen. Noen hadde tent på brygga til Sigbjørn og Inger-Mari Aas.

- På brygga lå den en millionbåt, 42 fot Viksund fiskebåt, og flere andre båter utenpå hverandre, sier Inger-Mari Aas til Dagbladet.no.

I natt ble hun vekket klokka 04 av sin svigerinne som bor vegg-i-vegg. Fjøset sto overtent, fullt av knusktørt høy, masse utstyr som var parkert for vinteren og ikke minst - 67 sauer.

- Det er en syk person iblant oss. Vi kjenner jo alle som bor her og så vidt jeg vet har vi ingen uvenner, sier Inger-Mari Aas til Dagbladet.no.

Hun sier at alle hjelper hverandre når det trengs på øya.

- Her baker vi og vasker for hverandre når noen trenger det, sier Aas.

Tente på verkstedet også

Nå vet hun ikke om hun tør å bo hjemme lenger.

- De sier vi skal låse dørene, men jeg føler meg ikke trygg selv om huset er låst. De kan jo like godt tenne på huset når de tenner på fjøset fullt av dyr, sier firebarnsmora til Dagbladet.no.

To av barna bor hjemme på Sørarnøy, og de er dypt fortvila over hendelsen.

- De er jo vant til å gi dyrene mat. Dette er jo arbeidsplassen min og et livsverk for oss, sier hun.

Men brannstifteren ga seg ikke med fjøset. Også verkstedet deres som ligger ved siden av var antent.

- Jeg håper inderlig at de finner ut hvem dette er. Han som har gjort dette trenger hjelp, sier Inger-Mari Aas.

LOKALHISTORIE: Etter at museet brant har
HER STARTET DET: Det private museet til brødrene Mortensen brant ned til grunnen forrige mandag.