Pyroman som korsfarer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Denne påsken kommer til å gå inn i historien som den verste og farligste i Midtøsten i nyere tid, men ingen vet hvor dette vil ende. Statsminister Ariel Sharon i Israel har erklært krig mot palestinerne, og han har omringet president Yassir Arafat. Men han får ikke - bittert ironisk - lov av USA og president George W. Bush til å skade Arafat. Det er et løfte Sharon attpåtil sier han angrer, like mye som han angrer at han ikke drepte Arafat da israelske styrker hadde omringet Vest-Beirut sommeren 1982.
  • Sharon sier han skal utrydde palestinsk terrorisme. Men kamikazebombere som vil ofre sitt liv i en «hellig krig» stanses ikke av stridsvogner og infanteri. Snarere ser vi at de oppildnes av israelske krigshandlinger. Og når israelerne knuser palestinernes politi- og sikkerhetsstyrker, tar de knekken på nettopp dem som skulle stanse angrepene mot israelske mål. Sharon skylder både israelerne og verden å forklare de strategiske målene for hans «Operasjon beskyttelsesmur», det virker ikke engang som han har innvidd sine egne statsråder.
  • Da Ariel Sharon egenhendig utløste det siste palestinske opprøret ved å spasere inn blant muslimenes hellige steder på Haram al-Sharif i Jerusalem 28. september 2000, ble det i Israel advart mot «en mann med fyrstikker». Nå ser vi hva han - foreløpig - har stelt i stand. På tragisk vis ser vi nå også to ulike bilder på de uforutsette følgene av 11. september. Osama bin Laden, som frekt hevdet å skulle hjelpe palestinerne, har nå brakt palestinerne i bunnløs ulykke. På den andre siden, da president Bush erklærte sitt «korstog mot terrorismen», var ikke Sharon sein om å kaste seg på ut fra egne motiver. I USA er brannfolkene i New York helter, men i Israel sitter en politisk pyroman, forkledd som korsfarer mot terrorisme, i statsministerens stol.