Pyroman var fembarnsfar

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mannen som forrige helg forsøkte å sette fyr på Color Lines danskeferje M/S 'Christian IV' er en 44 år gammel fembarnsfar fra Aust-Agder. Politiet mener at mannens ildspåsettelse lett kunne ført til tap av menneskeliv og utstrakt materiell ødeleggelse av ferja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fembarnsfaren har lagt alle kortene på bordet og erkjenner straffskyld for ugjerningen. Politiet har siktet ham etter straffelovens paragraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen. Straffebudets laveste strafferamme er ubetinget fengsel i to år.

44-åringen er ikke mistenkt for å ha hatt befatning med de to andre påsatte brannene på Color Line-ferjer det siste året.

På svipptur

Til alt hell ble branntilløpet på 'Christian IV' forrige søndag raskt oppdaget og slokket av mannskapet. 44-åringen var på nattshopping-tur til Hirtshals og ferja befant seg i Skagerrak da brannen ble varslet ved såkalt stille alarm til broa.

I politiavhør har mannen forklart at han brukte en lighter da han satte fyr på sengetøyet i en ikke-utleid og ulåst lugar på samme dekk der han selv bodde. Mannen skal ha drukket alkohol forut for handlingen.

Ville melde seg

- Jeg kan ikke forklare hva som skjedde. Da jeg sto ved baren noen minutter senere skjønte jeg at jeg hadde gjort noe forferdelig galt, sa 44-åringen etter gårsdagens fengslingsmøte i Kristiansand forhørsrett.

Noen dager etter ildspåsettelsen skal 44-åringen ha vært på nippet til å melde seg for politiet på hjemstedet. Men motet sviktet.

I stedet klarte etterforskerne å sirkle ham inn. Pågripelsen skjedde onsdag morgen.

Politiet begjærte i går mannen varetektsfengslet for fire uker fordi påtalemyndigheten mener det er fare for at mannen begår nye ildspåsettelser.

Psykiske problemer

Politifullmektig Tallak Christensen sier til Dagbladet at gode observasjoner fra ferjemannskapet var avgjørende for at mannen ble avslørt. De merket seg at 44-åringen hadde vist en litt merkelig oppførsel, uten at politiet vil utdype dette.

Såvidt Dagbladet forstår vil påtalemyndigheten vurdere å foreta en judisiell observasjon av fembarnsfaren. Politiet opplyser at det ikke foreligger mistanke om at 44-åringen står bak andre branntilløp i distriktet.