Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pyromanfrykt i Oslo

I løpet av to dager har det vært 12 branntilløp, branner på skoler og omfattende skogbranner i det samme området i Oslo. Alle brannene er trolig påsatt, og politiet frykter at en eller flere brannstiftere er løs. - Vi er redd liv kan gå tapt, sier vaktleder Kjell Berg i Oslo politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både en 15 år gammel gutt og en mann i begynnelsen av 20-årene er observert ved de forskjellige brannene. Etter en særdeles hektisk mandag måtte brannvesenet i går ettermiddag rykke ut for å slokke to skogbranner i Lillomarka. 75 dekar skog og mark sto i full fyr.

Ikke tilfeldig

I området Romsås, Lillomarka og Stovner har brannstifterne løpt foran brannvesenet og tent på skog, mark og skoler, mens slokkingsarbeidet har pågått.

- Mens vi slokte, tente de på videre foran oss. Det er ikke tilfeldig at så mange branner starter nesten samtidig i det samme området, mener brannsjef Kjell Roar Sjølie ved Grorud brannstasjon.

Brannvesenet bruker store ressurser på å slokke alle brannene. Mannskap fra fire brannstasjoner med 600 meter vannslanger og helikoptre til å slokke har jobbet på spreng i to dager. Det betyr at hvis det skulle begynne å brenne andre steder i Oslo, vil tilgjengelig mannskap og utstyr være begrenset.

- Vi bruker kjemperessurser på dette. Det tennes på både i og ved boligstrøk, og på skoler. Hvis dette fortsetter, er vi redd liv kan gå tapt, sier Kjell Berg ved Krimvakta.

Elever tente på

To elever ved Bjøråsen skole på Romsås mistenkes for å ha tent på et skap og en søppelbøtte på skolen. Det var sterk røykutvikling, men ingen kom til skade. Politiet mistenker en 15-åring for å stå bak ytterligere to branner i skogen ved skolen.

- Den mistenkte ble overmannet og holdt fast av to lærere, men han stakk av. Politiet er på utkikk etter ham, og vi kan ikke utelukke at han kan ha noe med skogbrannene i dag å gjøre også, sa Berg ved Kriminalvakta i går kveld.

Skogbranner

Like før brannen på skolen ble meldt, begynte det å brenne tre forskjellige steder i skogen øverst på Romsås. Da et helikopter var på vei for å slokke, oppdaget piloten to andre skogbranner ved Bjøråsen skole.

I går måtte helikopter og 16 brannfolk rykke ut for å slokke branner midt i det populære turterrenget i Lillomarka. Etter det Dagbladet kjenner til, skal en mann i begynnelsen av 20-årene ha blitt observert både her i går, og også ved brannene mandag.

Mannen skal ha fortalt at han var med i sivilforsvaret, og hjalp brannmannskapene med å rulle ut slanger.

- Det har brent på to steder på henholdsvis 15 og 60 dekar, og skogen vil bli svart i seks- sju år framover. Jeg ber alle som ferdes i skog og mark, om å være forsiktige med ild, sier skogforvalter Helge Haakenstad i Nordmarka.

karianne.solbrekke@dagbladet.no

STORE RESSURSER: Brannmannskaper fra fire stasjoner måtte til for å få kontroll over brannen i Lillomarka i Oslo i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media