Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pyromanraid i Skien

Mens folk lå og sov, tente 48-åringen på ved husveggen. På en drøy halvtime i natt ble fem branner startet i samme område av Skien sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk var livredde, og det var svært kaotisk mens det sto på, sier vaktsjef Åge Halvorsen ved Skien politidistrikt.

Brannvesenet hadde et svare strev med å holde følge, etter at den første brannmeldinga kom klokka 03.53 i natt. Før de rakk å slokke en brann, kom meldinga om en ny i samme område.

Mens folk lå og sov, begynte det å brenne helt inntil husveggen. Livredde oppdaget de at veggene var satt i brann.

Pyromanen ble oppdaget av en politimann på sykkeltur hjem. 48-åringen ble pågrepet en drøy halvtime etter at den første brannmeldinga kom. Han sitter nå i avhør hos Skiens-politiet, og politiet tror han står bak samtlige fem ildspåsettelser.

Brant i husveggen

- Dette er stygge greier. Ved fire av de fem stedene lå folk og sov like ved der mannen tente på. Ved et tilfelle tente han på utenfor soverommet til en 3-årig gutt, sier Halvorsen i Skiens-politiet.

Han var på vakt under pyromanraidet i natt, og forteller at folk var svært oppskaket. Brannvesenet klarte raskt å slokke brannene, og ingen kom til skade. Ved to av tilfellene spredte flammene seg fra søppelkassa til husveggen.

Klassisk pyroman

Den berusede 48-åringen har ikke vært i klammeri med loven tidligere, opplyser politiet. De regner med at han vil tilstå alle branntilfellene.

Leder for brannmannskapene i natt var brannsjef Guttorm Liebe. Han er svært glad for at politiet har pågrepet ildspåsetteren.

- Vi mistenkte straks at det var samme person som sto bak. Det var et klassisk turnémønster. Dersom slike personer ikke blir pågrepet, er det svært sannsynlig at de vil slå til igjen. Og de øker brannpotensialet sitt for hver gang, sier Liebe.

Det betyr større og mer farlige branner. Til slutt kan liv gå tapt.

Fem på rappen

- Målet er ikke å se flammer, slik mange tror. Ildspåsetteren ønsker action, forklarer Liebe.

Han har opplevd slike episoder en håndfull ganger i løpet av sin drøyt 20-årige brannmann-karriere.

Rett etter den første meldinga om brann i en søppeldunk, kom ei ny melding fra nabohuset. Deretter kom brannmeldinga 150 meter opp i gata. Så tok flammene tak i et trehus noen hundre meter unna. Den siste meldinga kom i 04.30-tida fra en butikk i samme området. Brannmennene rakk ikke gjøre seg ferdig før de måtte dra videre til neste ildsted.

- Det var hektisk mens det sto på, sier Liebe.