FRA ROMMET: Dette bildet tatt av NASA, viser hvordan brannen i Churchill, Victoria så ut fra rommet. Foto: NASA/AP/SCANPIX
FRA ROMMET: Dette bildet tatt av NASA, viser hvordan brannen i Churchill, Victoria så ut fra rommet. Foto: NASA/AP/SCANPIXVis mer

Pyromansiktet elsket ild

Teppela nabolaget med røyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannen som er siktet for en av dødsbrannene i Australia er en einstøing som er svært opptatt av branner.

Dessuten han bitter etter at det ble slutt med kjæresten, skriver The Guardian.

Trues på Facebook
Etter at han ble pågrepet og siktet for skogbrannen rundt byen Churchill hvor til sammen elleve mistet livet blir han nå truet på blant annet Facebook. Til sammen døde 189 personer i brannene som herjet Australia.

På Facebook blir han identifisert med både navn og bilde. Brendan Sokaluk (39) jobbet tidligere som frivillig brannmann, men denne karrieren tok en brå slutt da han ble pågrepet fredag.

Under en høring i dag ble det gjort klart at det var i orden at navnet hans ble offentliggjort, men adressen hans skulle holdes igjen. Sokaluk møtte ikke selv i retten av sikkerhetsmessige grunner.

Han er den eneste som er pågrepet etter dødsbrannene og har hele Australias hatobjekt nummer en.

Til nå er det minst tre grupper på Facebook som dreier seg om Sokaluk.

«Bind jævelen til ens tolpe og tenn en ring av ild rundt ham... la flammene finne veien til ham og få ham til å lide slik hundrevis av andre har gjort» lyder et av innleggene.

Mens andre har satt en pris på hodet hans og ber om at 39-åringen må brenne i helvete.

Elsket å leke med ild
Ifølge naboene til 39-åringen var Sokaluk en enstøing som elsket å leke med ilden. Minst en gang i måneden pleide han å lage bål i bakgården, noe som førte til at hele nabolaget ble teppelagt med røyk.

Nå sørger politiet for at mannen oppholder seg på et sikkert sted, av frykt for at noen skal finne ham, skriver New York Times.
Ifølge den australske avisa The Age har politiet bedt Facebook om at gruppene fjernes.

Sokaluk er også siktet for å ha oppbevart barnepornografi.

Advokaten til Sokaluk, Helen Spowart, klaget på at klienten ikke formelt sett har blitt plassert i en beskyttet form for varetekt. Hun legger også vekt på at familien hans kan være i fare.

- Dette er en ekstremt sensitiv sak. Nivået på følelser, raseri og avsky de påståtte lovbruddene har forårsaket i samfunnet er uten sidestykke, sier hun ifølge The Sydney Morning Herald.

- UTEN SIDESTYKKE: Brendan Sokaluks forsvarer Helen Spowart mener følelsene i samfunnet mangler sidestykke. Foto: AFP/William WEST/SCANPIX
- UTEN SIDESTYKKE: Brendan Sokaluks forsvarer Helen Spowart mener følelsene i samfunnet mangler sidestykke. Foto: AFP/William WEST/SCANPIX Vis mer