- Pysete aldri å gå konkurs

Investor, rikssynser og Dine Penger-gründer Christian Vennerød (54) er en av nesten 500000 nordmenn som er navngitt i Konkursregisteret. Det høres kanskje ikke bra ut, men Vennerød bedyrer: - Jeg er stolt av det!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse bladet Gründer har gjennomført viser at hver tiende nordmann - smått og stort inkludert - har navnet sitt i Konkursregisteret i Brønnøysund. Mange uten å være klar over at dette kan få betydning for deres kredittverdighet. Vennerød synes ikke de har noen grunn til å sture:

- Hvis du anser deg som forretningsmann og aldri har vært involvert i en konkurs, har du enten hatt kjempeflaks eller så er du feig, sier Vennerød til Dagbladet.

Stolt

- Du skammer deg ikke over å være registrert?

- Skammer meg? Jeg er stolt av det, ler mannen som tjente 45 millioner kroner da han og Carsten O. Five solgte suksessbladet Dine Penger til Schibsted. Vennerød havnet i Konkursregisteret fordi han satt på en større eierpost i Norsk Barter Sentral AS. Selskapet skulle gjøre penger på byttehandel mellom bedrifter i et medlemsbasert nettverk. Liknende opplegg er blitt rene gullgruver i USA, men ikke Norge. - Jeg har gått på trynet med en av femten satsinger. Det synes jeg er bra. Null konkurser hadde vært for feigt. Kanskje én er litt pysete det også, funderer Vennerød.

Brimi også

I Konkursregisteret figurerer også investor og VIF-supporter Øystein Stray Spetalen, den hardt prøvede tv-kjendis Hallvard Flatland og «Gutta på tur»-kokk Arne Brimi. Trioen Helge Hammelow-Berg, Lage Fosheim og Jahn Teigen ble notert etter at restauranteventyret Tre Små Griser i Tønsberg gikk ad undas. Du skal ikke gjøre rare sprellene i norsk næringsliv før du havner i Brønnøysundregistrenes konkursdatabase. Det holder at du fyller ett av disse kriteriene:

  • Daglig leder de siste fem årene før konkurs.
  • Styreleder, styremedlem eller revisor de siste to årene før konkurs.
  • Var med på å stifte selskapet, dersom konkurs inntreffer etter mindre enn fem år.
  • Har eid over 20 prosent av aksjene i løpet av de siste fem årene før konkurs.
  • Har gått personlig konkurs. Konkursregisteret ble opprettet i 1993 som et middel for å avdekke og bekjempe økonomisk kriminalitet. Informasjonen er offentlig tilgjengelig i fem år fra konkursavslutningen.

Å være i Konkursregisteret kan telle negativt når du søker om lån, avhengig av banken din.

I REGISTERET: Siviløkonom og Dine Penger-gründer Christian Vennerød skammer seg ikke over å være oppført i Konkursregisteret.