Python Pete skal redde Florida fra slangekrise

Snuser opp invaderende megaslanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjempestore burmesiske pytonslanger sprer skrekk i nasjonalparken Everglades i Florida om dagen. De truer hele økosystemet i parken, skriver The Observer, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Men pytonslangene er ikke trygge. 

Den to år gamle Beagle-hunden Python Pete (2) snuser nemlig opp gigantslangene og «fanger» dem, ifølge National Geographic News.

Python Pete tar jobben

Python Pete startet sin karriere som slangetemmer tilbake i 2005. Da han var sju måneder gammel bestemte matmor Lori Oberhofer seg for å trene opp den lille krabaten.

Oppgaven hans er som følger: Å spore opp slangene og bjeffe det han orker til parkmannskapet kommer til og fjerner de enorme smygerne.

Oberhofer fikk ideen fra en lignende jobb i Guam i Stillehavet, hvor hun forsket på brune treslanger for fem år siden, men der brukte de Jack Russel-terriere.

- Jeg tenkte siden en terrier kunne bli trent opp til å lukte til seg brune treslanger, så kan kanskje en Beagle trenes opp til å lukte pytonslanger, sier Oberhofer til TV-kanalen. 

SNUSFORNUFTIG: Python Pete har sin fulle hyre med å snuse opp alle megaslangene i nasjonalparken Everglades i Florida. Det er Lori Oberhofer som har gitt ham jobben. Foto: SCANPIX/AP
SNUSFORNUFTIG: Python Pete har sin fulle hyre med å snuse opp alle megaslangene i nasjonalparken Everglades i Florida. Det er Lori Oberhofer som har gitt ham jobben. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Et alvorlig problem

Slangene, som egentlig hører hjemme i det sørlige Asia, kan bli hele seks meter lange og 100 kilo tunge og lever i minst 20 år, ifølge NTB. 

De første som havnet i Everglades var trolig kjæledyr som ble sluppet fri av eiere som ikke helt innså hvor store slangene ble. Siden har de formert seg flittig.

Mye tyder på at de nå er i ferd med å erobre toppen av næringskjeden i Everglades. For to år siden tok en fotograf bilde av en pytonslange som var så ut til å ha slukt en alligator hel.

– Dette er et svært alvorlig problem, særlig etter at vi har funnet par som formerer seg og ruger på egg. Det betyr at de har tilpasset seg omgivelsene og de har nå stor innvirkning, sier Linda Friar som arbeider i Everglades National Park.

Ekspertene anslår at det nå lever 350 pytonslanger i nasjonalparken.

OVERMETT: En burmesisk pytonslange forsøkte seg på en alligator til middag. Det gikk ikke så fint- magen sprakk.