Pyton i søpla

TROMSØ (Dagbladet): I fjor hoppet det dansemus ut av skapet til Monica Skjelstad. I går ramlet det ut en kvelerslange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slange! skrek jeg.

- Ja, særlig, tenkte jeg, forteller samboer John Helge Andreassen. Han regnet med at nå var kjerringa blitt tullete.

Men det var en pytonslange som lå og slappet av innimellom posene i søppelskapet på kjøkkenet.

- Jeg hylte grassat høyt, men slangen reagerte ikke i det hele tatt. Den bare lå der, sier Skjelstad og ler. Slangen har på en besynderlig måte kommet seg opp igjennom hullet til vannslangene . Men hvordan kom den dit?

- Den må jo komme fra en nabo. Men det virker litt rart, for det bor bare familier med små barn her.

Veterinæren sier den kan ha ligget der lenge. Så den kan ha vært eid av tidligere naboer. Leilighetene i nabolaget til Skjelstad og Andreassen eies av Studentsamskipnaden, alle naboene er studenter.

Iskald

Etter det første sjokkmøtet med slangen handlet Skjelstad iskaldt. Mens slangen kveilet seg opp i ei vannkanne inne i skapet, tettet hun igjen hullet og stengte slangens fluktmulighet. Før hun slamret igjen skapdøra.

- Ja, men hva skulle jeg gjøre? Med en slange i skapet? Jeg ville ikke at den skulle stikke av for så å komme tilbake seinere. Og hadde den stukket av, ville ingen ha trodd meg.

- Og jeg skjønte at den ikke var farlig. Den var jo ganske liten og skranten. Det er jo bare de store kvelerslangene, anakondaene, som kan være farlig for mennesker.

Men hun grøsser litt når hun tenker på at en av døtrene kunne ha møtt på slangen.

- Minstejenta Taja på elleve måneder er stadig inne og roter i det skapet, så det kunne ha vært hun som hadde funnet den først.

Eldstejenta Ina på tre år var dødelig fornærmet over at slangen var borte før hun kom hjem fra barnehagen.

Politiet kviet seg

Politiet var imidlertid ikke like tøffe som Monica. De kviet seg for å komme ut og hente krapylet.

- De spurte om jeg ikke heller kunne ringe veterinæren. Det gjorde Monica, og to timer etter sitt første møte med det eksotiske husdyret var veterinæren på plass for å avlive slangen.

I går ettermiddag tok familien det hele med ro. De er vant til at litt av hvert kommer ut av kjøkkenskapet.

- I fjor sommer kom det plutselig ei hvit dansemus ut av skapet. Ei sånn som du kjøper i dyrebutikken. Men så forsvant den. På høsten kom det to vanlige hvite mus ut av det samme hullet. Så ble de borte.

Nå skjønner familien hva som har skjedd med musene:

- Slangemat.

SLANGEBESØK: Monica Skjelstad fikk besøk av en pytonslange på kjøkkenet. - Jeg hylte grassat høyt, men slangen reagerte ikke i det hele tatt. Den bare lå der, sier hun.