Pyton-invasjon i Florida

Frykter pytonslangene vil sluke alt som er varmblodig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tilstrømningen har vært enorm. Bare i løpet av de siste 15 årene har innbyggertallet økt med historiske 40 prosent.

Denne gangen dreier det seg ikke om amerikanere i andre delstater som strømmer til Florida på grunn av det milde og behagelige klimaet, men derimot lange, sleipe pytonslanger.

De er i ferd med å gjøre livet utrygt for såvel forstadskatter i Miami som alligatorer i nasjonalparken Everglades, skriver Der Spiegel.

Invasjon

For 20 år siden inntok de første pytonslangene det som skulle være delstatens paradis - Everglades-parken.

- Da var det bare noen få eksemplarer, sier Skip Snow, biolog i nasjonalparken, til Der Spiegel.

Nå derimot dreier det seg om en invasjon. Forrige år fanget Snow og de andre parkvokterne 95 pytonslanger. Hittil i år er 150 slanger fanget. For tre år siden var det samme antallet 23.

De seks siste årene er en million pytonslanger importert til USA for kommersielt salg. Nesten halvparten av disse ankommer Miami, skriver nyhetsbyrået The Associated Press.

SPRAKK: Alligatorens bakpart henger ut av den burmesiske pytonslangen, som ligger bøyd på tvers i bildet. Foto: AP/Scanpix
SPRAKK: Alligatorens bakpart henger ut av den burmesiske pytonslangen, som ligger bøyd på tvers i bildet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Nå eller aldri

På markedet kan nyfødte slanger kjøpes for så lite som 20 dollar. Enkelte lar seg friste, uten å ha noen som helst anelse om hva de begir seg ut på.

- De er så søte når de er små. Senere er den store attraksjonen å se pytonslangen din drepe noe - en rotte for eksempel - og svelge den hel, sier en av de andre parkvokterne i Everglades, 43 år gamle Lori Oberhofer til AP.

Senere, når pytonslangen er over to meter og større enn ungene i huset, er moroa over. Da prøver eierne som regel å selge pytonslangene. Ute av stand til å finne et nytt hjem til sine kjære slanger, blir resultatet ofte at de slippes ut i det fri - i Florida.

Nå mener Oberhofer at dersom det ikke blir iverksatt tiltak for å begrense slangebestanden, vil de altetende slangene gjøre store innhogg i den generelle dyrebestanden.

- Det er en nå-eller-aldri-ting. Vi har fremdeles en sjanse til å gjøre noe nå som pytonslangene fremdeles er såpass få. Men hvis vi lar den sjansen gå i fra oss, aner vi ikke hvor pytonslangene vil migrere eller hvor mye de vil reprodusere seg.

Kollega i Everglades-parken, Skip Snow, mener én ting er sikkert:

- De vil spise opp omtrent alt som er varmblodig.

Pyton-invasjon i Florida

Spiste alligator

I fjor fant parkvokterne en kjempepyton som bokstavelig talt hadde sprukket etter å spist en alligator.

Slangen på knappe fire meter hadde tilsynelatende vunnet kampen da han slukte alligatoren på 1,8 meter hel. Men da slangen hadde fått dyret innabords, eksploderte magen.