<strong>ELDGAMMEL PYNTONSLANGE LEGGER EGG:</strong> Dette bildet fra Saint Louis Zoo viser den 62 år gamle ballpytonen, krøllet rundt eggene sine. Foto: Chawna Schuette / AP
ELDGAMMEL PYNTONSLANGE LEGGER EGG: Dette bildet fra Saint Louis Zoo viser den 62 år gamle ballpytonen, krøllet rundt eggene sine. Foto: Chawna Schuette / AP Vis mer

Pytonslange

Pytonmysterium forbløffer

Forskere klør seg i hodet over denne pyntonslangen. I en alder av 62 år, og 20 år etter at hun sist hadde kontakt med en hannpynton, legger hun fortsatt egg.

Publisert

Eksperter ved en amerikansk dyrepark prøver å finne ut hvordan denne 62 år gammel ballpython kan ha lagt sju egg.

Grunnen til at de klør seg i hodet, er at hun tross alt ikke har vært i nærheten av en mannlig pyton de siste 20 årene.

Tre av eggene ligger nå i en inkubator, to blir brukt til genetisk prøvetaking, men de to siste eggene overlevde ikke, ifølge The Guardian.

Eggene ble lagt 23. juli og skal klekke om en måned.

Spennende forskning

- Det hender i ekstreme tilfeller at krypdyr kan befrukte sine egne egg. Dette har vært registrert hos et par slangearter før, sier zoolog Petter Bøckman.

Alderen hennes i seg selv er ikke nødvendigvis uvanlig, men det er det at denne fødselen har skjedd som er spennende, sier den norske zoologen til Dagbladet.

- Dette er eksempel på en jomfrufødsel. Dette er ordentlig, ordentlig sjeldent, og veldig gøy. Det er bare å vente på forskningsrapporten.

Ifølge zoolog ved dyrehagen i Missouri, Mark Wanner, har man sett at slanger tidligere har lagret sæd for forsinket befruktning.

PYTONSLANGE: En pytonslange i Australia fikk tak i et stort bytte. Video: Cathy Call / Facebook Vis mer

- Den eldste slangen

- Fødselen er også svært uvanlig fordi ballpytoner vanligvis slutter å legge egg lenge før de når 60-årene, sier Wanner og legger til at denne slangen går inn i historiebøkene.

Slangen kom til dyreparken i 1961. Den ble gitt til parken av en privat eier.

- Hun er definitivt den eldste slangen vi kjenner til i historien som har lagt egg, sier Wanner og påpeker at hun også er den eldste slangen som noensinne har levd i en dyrehage.

Den genetiske prøvetakingen vil vise om eggene ble reprodusert seksuelt eller aseksuelt, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer