Q-Park bøyer av etter proteststorm

- Bøtelagte bør gå til politiet, oppfordrer stortingsrepresentant.

JUSTERTE TIDEN: Andreas Kirpalani er tidligere parkeringsbetjent i Q-Park. Her viser han hvordan systemet til Q-Park fungerer med terminalen til en parkeringsvakt som jobber i selskapet i dag. Han endret på tiden på terminalen som utsteder bøter da han jobbet der.  FOTO: ANDERS RIKSTAD/DAGBLADET.
JUSTERTE TIDEN: Andreas Kirpalani er tidligere parkeringsbetjent i Q-Park. Her viser han hvordan systemet til Q-Park fungerer med terminalen til en parkeringsvakt som jobber i selskapet i dag. Han endret på tiden på terminalen som utsteder bøter da han jobbet der. FOTO: ANDERS RIKSTAD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke fortalte Dagbladet om en tidligere parkeringsbetjent i Q-Park, Andreas Kirpalani, som avslørte at klokka kan stilles fram og tilbake på de bærbare terminalene selskapet utsteder bøter på.

I går sto nok en tidligere Q-Park-ansatt fram. Mattias Thollander var tidligere assisterende områdesjef i selskapet. Han mener det var et press til å skrive ut bøter.

Flere stortingspolitikere, Forbrukerrådet og Forbrukerombudet har vært ute med kritikk av firmaet. Q-Park endrer nå systemene sine.

Få dager - Vi har i dag gitt beskjed til systemleverandøren at funksjonen knyttet til  justering av «fra-tiden» vil fjernes. Rutinene for bevissikring vil tilpasses til denne systemendringen. Dette vil innføres så raskt det er praktisk mulig og forhåpentligvis i løpet av få dager, sier John Lien, administrerende direktør i Q-Park til Dagbladet.

Faksimile Dagbladet 9. august 2013
Faksimile Dagbladet 9. august 2013 Vis mer

Selskapet har tidligere sagt at de vil granske alle kontrollavgiftene som er skrevet ut av Andreas Kirpalani og vurdere om de skal politianmelde han for dokumentforfalskning.

- Vi er nå i en informasjons innhenting- og behandlings fase. Det er mye data som må gjennomgås og det er foreløpig for tidlig i prosessen å konkludere, sier Lien.

Q-Park sier fortsatt at de ikke kjenner seg igjen i opplysningene som har kommet frem i Dagbladets artikler om selskapet.

Faksimile Dagbladet 12. august 2013
Faksimile Dagbladet 12. august 2013 Vis mer

- Vi ønsker imidlertid å presisere at det ikke er mulig å justere ileggelsestidspunkt på når kontrollavgiften skrives. Noe som betyr at man ikke kan skrive kontrollavgift på et kjøretøy hvor billetten ikke er utløpt, sier Lien.

- Vi må følge nøye med Forbrukerombud Gry Nergård varsler at ombudet kommer til å følge nøye med på bransjen etter avsløringene.

- Det er veldig bra at Dagbladet setter søkelyset på parkeringsbransjen. Det er en bransje vi har jobbet mye med, og som vi tydeligvis må følge nøye med på, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerombudet skal, ut fra hensyn til forbrukerne, føre tilsyn med at de næringsdrivendes markedsføring og standard kontraktsvilkår er i samsvar med markedsføringsloven.

- Hvis teknologien åpner for at man kan manipulere systemet, må bedriftene selv sørge for at den ikke misbrukes, og ikke bare klandre sine ansatte hvis dette blir misbrukt, sier Nergård.
- Q-Park bør politianmeldes Hallgeir Langeland (SV) i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget reagerer kraftig på Dagbladets avsløringer om Q-Park.

- Dette er veldig grovt, og må endres på. Dette er så umoralsk som det kan bli. Det burde nærmest vært politianmeldt av de som har vært utsatt for det, slik at man kan sjekke lovligheten i dette, sier Langeland.

 - BØR POLITIANMELDES:  Hallgeir Langeland (SV) reagerer på avsløringene om Q-Park. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/NTB Scanpix.
- BØR POLITIANMELDES: Hallgeir Langeland (SV) reagerer på avsløringene om Q-Park. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/NTB Scanpix. Vis mer

Han mener myndighetene må kontrollere bransjen ytterligere.

- Sådan fungerer kapitalismen. Her er det snakk om et privat selskap som ikke har noen skrupler til å drive umoralsk. De cowboyene i bransjen må gå i seg selv og tenke over om det er det riktig å drive på denne måten, sier Langeland.

- Kjenner oss ikke igjen Kontroll og HR-direktør Lars Monsen i Q-Park tar avstand fra påstandene om press og ukultur i selskapet.

- Jeg stiller meg helt uforstående til dette. Q-Parks kontrollører jobber i henhold til de juridiske regler som gjelder for vår bransje. Vi kan med andre ord ikke presse noen til å skrive kontrollavgifter på biler som ikke er hensatt i strid med parkeringsregler.

 TIDKREVENDE BRANSJE:  - En bransje vi bruker mye tid på, sier forbrukerombud Gry Nergård.
TIDKREVENDE BRANSJE: - En bransje vi bruker mye tid på, sier forbrukerombud Gry Nergård. Vis mer
 NYE RUTINER:  Selskapet Q-Park endrer både teknikk og rutiner etter Dagbladets avsløringer den siste uka. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
NYE RUTINER: Selskapet Q-Park endrer både teknikk og rutiner etter Dagbladets avsløringer den siste uka. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer