QAnon-tilhenger vant plass

Kvinnen som mener at USA ledes av statssabotører som tilber Satan, Marjorie Taylor Greene, har vunnet mandatet i Georgia.

BRÅK: Det er fryktet bråk og kaos i forbindelse med presidentvalget i USA. Reporter: Trym Mogen i USA. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun er kjent som en konspirasjonsteoretiker som tror at president Donald Trump kjemper en kamp mot statssabotører som tilber Satan og bedriver seksuelle overgrep mot barn.

Nå har Marjorie Taylor Greene vunnet mandatet i sin svært konservative valgkrets som republikansk kandidat fra Georgia, melder en rekke amerikanske medier, deriblant CNN, natt til onsdag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Styres av andre

Republikaneren får nå en stemme i Kongressen i Washington. Hun skal være den første åpne tilhengeren av QAnon-teorien, som faktisk ender i Kongressen.

I 04-tida norsk tid takker Greene alle som har stemt på henne, på Twitter:

Greene har blitt kjent i USA – og verden for øvrig – som kvinnen som åpenlyst støtter QAnon. Konspirasjonsteorien oppsto som en internettbevegelse i oktober 2017, og omtales som både høyreradikal og alternativ.

Tilhørerne påstår at USA i flere tiår har vært en «dyp stat» bestående av både mektige folk innad i statsapparatet og folk for øvrig, og at det finnes en skyggeregjering, ifølge Wikipedia.

Det er ingenting som tilsier at påstandene QAnon kommer med holder vann. Twitter skal tidligere i høst ha fjernet 7000 kontoer knyttet til QAnon-teorien, og FBI mener de oppfordrer til terror.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 30.11.2020 20:19Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Marjorie Taylor Greene og QAnon mener samtidig at Trump er mannen som kan redde dem fra det hele. Trump har kalt Greene for en «framtidig republikansk stjerne», ifølge CNN.

Nyheten om Greene – og hennes framtidige stemme i Kongressen – kan bidra til å legitimere usanne konspirasjonsteorier som har oppstått i deler av befolkningen under Trumps fire år i Det hvite hus, skriver Buzzfeed natt til onsdag.

Svært omdiskutert

Tidligere i år avdekket Politico flere timer med video på Facebook hvor Greene kom med det mange anser som svært rasistiske kommentarer, har Dagbladet tidligere skrevet.

Blant annet hevdet Green at muslimer ikke hørte hjemme i ledende politiske posisjoner. Hun hevdet også at afroamerikanere «blir holdt som slaver av det demokratiske partiet». Hun omtalte den demokratiske, pengegiveren og holocaustoverlevende George Soros en «nazist selv, som forsøker å fortsette det som ikke ble avsluttet».

Greene ble republikanernes kandidat i sitt distrikt i august, etter at den demokratiske kandidaten Kevin Van Ausdal måtte trekke seg av det han beskrev som familiære årsaker.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer