Qatar-krisen:

Qatar-konflikten hardner til: Får 10 dager på seg til å møte nabolandenes 13 ultimatum

Ultimatumet innebærer at Qatar må stenge ned den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera og kutte bånd med Iran.

10 DAGER: Qatar har ti dager på seg å møte Saudi-Arabia og dets alliertes 13 strenge krav for å løse opp boikotten de har gjennomført mot landet. Foto: AP/Saurabh Das
10 DAGER: Qatar har ti dager på seg å møte Saudi-Arabia og dets alliertes 13 strenge krav for å løse opp boikotten de har gjennomført mot landet. Foto: AP/Saurabh Das Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kuwait sendte fredag ut en truende liste til Qatar med 13 ultimatum. Det på vegne av Saudi-Arabia, Egypt, Bahrain og De forente arabiske emirater.

Det er prisen Qatar må betale for å få nabolandene til å løfte boikotten de har innført mot landet, skriver The Guardian.

Disputten har raskt eskalert til å bli den verste diplomatiske krangelen i regionen på flere tiår.

Listen med krav inneholder blant annet bestemmelser om at Doha, hovedstaden i Qatar, må legge ned den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera, avslutte alt samarbeid med Iran, fjerne tyrkiske tropper fra Qatarsk jord, kutte all kontakt med grupper som knyttes til Det muslimske brorskap, Hizbollah, IS og al-Qaida. De må også godta eksterne kontroller av bedrifter i landet.

Qatar har nå fått ti dager på seg til å møte disse kravene, ellers venter uspesifiserte konsekvenser.

Ifølge NTB sier nabolandene at de vil fortsette å hindre Qatars tilgang til resten av verden, både over land, over sjø og i lufta.

Mener de kan overleve

Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt, De forente arabiske emirater og Jemen gjorde det klart i starten av juni at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar.

Nabolandene hevdet at den kongelige familien i landet hadde lisensiert finansiering av terrorisme rundt i Midtøsten i flere tiår.

Ifølge NTB insisterer Qatar på at de kan overleve boikotten som nabolandene har innført for å presse dem til å godta en lang liste med krav.

– Jeg kan forsikre dere om at vår situasjon i dag er komfortabel. Qatar kan fortsette slik i det uendelige uten problemer, sier Qatars ambassadør i Washington, Meshal bin Hamad Al Thani, til AP.

Qatarske myndigheter er i full gang med å evaluere kravene, blant dem å stenge ned TV-kanalen Al Jazeera og bryte med Iran. Myndighetene står fast på at de ikke vil forhandle med Saudi-Arabia og de andre for å finne en løsning.

Mens USA toer sine hender og unnviker å innta en meklerrolle, insisterer Qatars naboer på at lista på 13 punkter er definitiv, og at det ikke er rom for forhandlinger

Qatar har blitt avhengig av matimport fra Tyrkia og Iran etter boikotten som ble nedsatt 5.juni og på ubestemt tid.

Medier midt i konflikten

En rekke medier i Qatar har blitt dratt rett inn i den diplomatiske krisen.

TV-kanalen Al-Jazeera fordømmer kravet om stengning av nettverket og kaller det en beleiring av journalistyrket og et forsøk på hindre ytringsfriheten og folks rett til å motta informasjon og blir hørt.

Ifølge CNN sier amerikanske etterforskere at nabolandenes boikott av Qatar skjedde etter at et statlig nyhetsbyrå skal ha blitt hacket og skal ha sendt ut falske nyheter. Ifølge den amerikanske TV-stasjonen er det russiske hackere som står bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer