PRESSES HARDT: Mark Cavendish, Alexander Kristoff og mange andre internasjonale syklister deltok i det femtende Tour of Qatar i fjor. Siden den gang har Qatar kommet ut i hardt vær. Saudi Arabia, De forente arabiske emiratene, Bahrain og Egypt har gitt et 13 punkts ultimatum, men inntil nå har ikke Qatar ønsket å innfri noen av disse. Foto: Eric Feferberg / Afp / Scanpix
PRESSES HARDT: Mark Cavendish, Alexander Kristoff og mange andre internasjonale syklister deltok i det femtende Tour of Qatar i fjor. Siden den gang har Qatar kommet ut i hardt vær. Saudi Arabia, De forente arabiske emiratene, Bahrain og Egypt har gitt et 13 punkts ultimatum, men inntil nå har ikke Qatar ønsket å innfri noen av disse. Foto: Eric Feferberg / Afp / ScanpixVis mer

Qatar-krisa:

Qatar nekter å innfri krav: Saudi Arabia og allierte i møte

Krisa i Persia-gulfen fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den største krisa i Persia-gulfen på lang tid ser ikke ut til å løses. Qatar ga mandag et svar på 13 ultimatum-krav fra Saudi Arabia, Egypt, De forente arabiske emiratene og Bahrain, og ifølge AFP er svaret at kravene er umulig å nå.

Med Saudi Arabia i spissen, møtes Qatar-kritikerne nå i Egypt for å diskutere hva som nå skal skje, melder BBC. De fire landene anklager Qatar for å støtte og finansiere ekstremisme, noe Qatar sjøl benekter.

- Bryter internasjonal rett

Utenriksministrene er samlet i Kairo for å diskutere om de skal iverksette ytterligere sanksjoner mot Qatar. Etter møtet vil ministrene holde en pressekonferanse, ifølge AFP.

Saudi Arabia-koalisjonen ønsker blant annet at Qatar skal stenge Al Jazeera-nettverket og kutte bånd til Iran.

Qatar har hittil uttalt at kravene er «urealistiske», og mener de bryter internasjonale bånd.

Ikke demokrati

- Dette handler ikke om terrorisme, men om å kneble ytringsfriheten, sa Qatars utenriksminister Mohammed bin Abdul Rahman al-Thani i går, melder BBC.

Siden 5. juni har Qatar blitt utsatt for en rekke diplomatiske og politiske sanksjoner, inkludert sjø-, land- og flyforbud. Sanksjonene skaper utfordringer for det lille og rike landet, da de er helt avhengig av utstrakt import av mat- og andre basisvarer for sine 2,7 millioner innbyggere.

Selv om regimet i Qatar trekker fram ytringsfrihets- og åpenhetskortet, betyr det ikke at det lille og rike landet er noe mer demokratisk enn hva som er tilfelle i Saudi Arabia, Emiratene, Bahrain eller Egypt.

Ingen opposisjon tillates i noen av landene, og kritikere blir fengslet eller undertrykt. Qatar-drevne Al Jazeera dekker det meste - unntatt hva som skjer i eget land: Qatar.