Quick: - Jeg kunne vært stanset

Allerede som 12-åring ble Thomas Quick stemplet som farlig av en psykiater. To år senere skal han ha begått sitt første drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske seriemorderen som nå står for retten i Stockholm tiltalt for drapene på på de to oslojentene Trine Jensen (17) og Gry Storvik (23) mener mange liv kunne vært spart hvis psykiatrien hadde stanset ham i tide.

Allerede som tolvåring ble han stemplet som farlig av en psykiater, med advarselen ble ikke fulgt opp. To år seinere skal han ha begåttt sitt første drap. Da sier at han fortalte en psykiater om dette på slutten av 60-tallet ble han avvist med at dette var fantasier. Da han sa i fra på nytt ti år senere skal da ha fått beskjed fra legen om at «dette snakker vi ikke om».

Kan ha drept seks i Norge

Quick er dømt for fem drap, og regnes som drapsmannen i tre foreldede saker. Han skal ifølge aktor Christer van der Kwast ha kommet med opplysninger om eller være mistenkt for til sammen 27 drap.

Han skal ha drept fem eller seks personer i Norge: Han er dømt for drapet i 1988 på Therese Johannessen. Han har sagt at han har drept Marianne Rugaas Knutsen i 1981, Trine Jensen i 1981, Gry Storvik i 1985 og en eller to asylsøkergutter i 1989.

Quick er sinnssyk og kan derfor ikke straffes for de drapene han har begått. Han har vært innlagt på Säters psykiatriske sykehus siden 1990, hvor han går i terapi.

- Terapien har gjort at jeg har våget å minnes mine destruktive handlinger. Jeg har forstått viktigheten av at de pårørende får vite hva som har hendt. Derfor har jeg bestemt å vende det destruktive ryggen og fortelle det jeg vet. Jeg betrakter rettssalen som sannhetens rom, sa Thomas Quick i retten i dag.

Rettsaken forventes å våre ut hele mai måned.