HAR TILSTÅTT 33 MORD: 58 år gamle Thomas Quick - egentlig Sture Ragnar Bergwall - har til sammen tilstått 33 drap begått i Sverige, Norge og Finland, og er dømt for åtte av dem. Via den nye serien om seg selv på SVT 2 har han imidlertid trukket alle tilståelsene. Foto: JAN DÜSING/PRESSENS BILD/SCANPIX
HAR TILSTÅTT 33 MORD: 58 år gamle Thomas Quick - egentlig Sture Ragnar Bergwall - har til sammen tilstått 33 drap begått i Sverige, Norge og Finland, og er dømt for åtte av dem. Via den nye serien om seg selv på SVT 2 har han imidlertid trukket alle tilståelsene. Foto: JAN DÜSING/PRESSENS BILD/SCANPIXVis mer

Quick beskrev Therese som blond

Tilsto drapet etter å ha lest VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den seriemorddømte svensken Thomas Quick ga riv ruskende gale opplysninger om savnede Therese Johannessen i politiavhør:

Blant annet beskrev han ei blond jente med skulderlangt hår og store fortenner; Therese var halvt spansk og hadde helt mørkt, relativt kort hår. I tillegg hadde hun nylig felt fortennene.

Tre norske drap
Disse oppsiktsvekkende nye opplysningene kommer fram i del to av Sveriges Televisions nye dokumentar om Quick, som har tilstått 33 drap i Norden og blitt dømt for åtte av dem, blant dem drapet på niårige Therese i 1988, Gry Storvik (23) i 1985 og Trine Jensen (17) i 1981.

Det har hele tida vært mange som tror Quick rett og slett har løyet på seg drapene han har tilstått; blant annet mangler tekniske bevis i samtlige av sakene.

Kveldens program gjør lite for å legge en demper på løgnteorien; Quick forteller til intervjuer Hannes Råstam at han først meldte seg som skyldig i Therese-saken etter å ha lest om saken i et nummer av VG som han fikk tilsendt av en norsk journalist.

Feil klær
Det var ikke bare hårfargen han oppga som feil:

- Hun har på seg jakke og joggebukser som er mer rosa enn røde, sa Quick i avhøret.

Therese hadde ikke på seg jakke, og gikk i et blått skjørt dagen da hun forsvant, 3. juli 1988. Quick ga også helt feil beskrivelse av undertøyet hennes.

I tillegg til de feilaktige opplysningene om Thereses utseende beskrev han også jentas bosted helt galt; Quick fortalte at området der han kidnappet henne, besto av gammel bebyggelse og eneboliger - virkelighetens Fjell i Drammen består for det meste av høyblokker.

Om dette ikke var nok, var også beskrivelsen av været forsvinningsdagen helt feil; Quick fortalte at det var fint vær da han kidnappet Therese, men i virkeligheten var det kraftig uvær.

Manipulert til å tilstå?
På tross av disse åpenbart feilaktige opplysningene fortsatte prosessen mot Quick, og han ble i 1998 dømt for Therese-drapet. Politiet har måttet tåle anklager om at de manipulerte avhørene for å få den sterkt sinnslidende mannen domfelt - samtidig som de lot seg manipulere av Quick.

Det fnyser sjefanklager fra Quick-saken, Christer van der Kwast, av. I programmet vil han ha seg frabedt slike beskyldninger.

- Det er temmelig krenkende å påstå at vi er såpass villedet på en slik måte at vi skulle tro på ham i en slags allmenn forstand, ut fra noen allmenne teorier om psykologi - eller at vi bevisst skal ha manipulert fram tilståelsene. Hva er det for slags tullprat? sier Kwast til intervjuer Råstam.

Kamerametafor
Quick forklarte feilene med å sammenlikne hjernen sin med et filmkamera.

- Filmen er jo først negativ. Seinere, når den framkalles, brytes jo fargene; det mørke blir lyst, og det lyse blir framfor alt mørkt, sier han.

Det må innvendes at Quick også kom med opplysninger som viste seg å stemme - de var dog i sterkt mindretall. Selv forklarer 58-åringen dette med statistikk:

- Når jeg har gitt 100 opplysninger, er 98 feil og 2 riktige. Da har jeg gitt så mye informasjon at det er klart jeg treffer blink.

SAVNET, ANTATT DREPT: Therese Johannessen var ni år gammel da hun forsvant utenfor blokka der hun bodde på Fjell i Drammen 3. juli 1988. Foto: PRIVAT/POLITIET/NTB PLUSS/SCANPIX
SAVNET, ANTATT DREPT: Therese Johannessen var ni år gammel da hun forsvant utenfor blokka der hun bodde på Fjell i Drammen 3. juli 1988. Foto: PRIVAT/POLITIET/NTB PLUSS/SCANPIX Vis mer

- Manipulativ
Nå pensjonert politioverbetjent Finn Abrahamsen ledet den norske etterforsningen av Therese-saken. Til norsk TV 2 sier han i kveld at han alltid har vært i tvil om Quick snakket sant da han tilsto det ene etter det andre drapet.

Quicks bror underbygger dette og sier 58-åringen, som er kjent strafferettslig utilregnelig og innlagt på psykiatrisk institusjon, er en svært manipulativ person.

- Han tvinner folk rundt lillefingeren, sier han til TV 2.

I det svenske programmet forteller Quick at samtlige av drapstilståelsene han har kommet med, er reinspikka løgn.

- Jeg har ikke begått noen av drapene jeg har tilstått, sier han.

Blant drapene Quick har tilstått, men ikke blitt dømt for, er flere i Norge: en 11-12 år gammel gutt i 1972 eller 74, Marianne Rugaas Knutsen (7) i 1982 og én eller to asylsøkergutter i 1989.

Sjefanklager Kwast har allerede avvist å gjenoppta saken etter de nye opplysningene som er kommet fram.

- Det er ingen skjellig grunn til at jeg skal blande meg i denne saken lenger. Hvis Quick ønsker å gå videre med dette, må han ta det opp med sin advokat, sa Kwast til Expressen.se før programmene ble sendt.

«GAMMEL BEBYGGELSE OG ENEBOLIGER»: Thereses hjemsted, der hun forsvant, er Drammens-bydelen Fjell, som er preget av blokkbebyggelse. I politiavhørene beskrev Quick at stedet besto av gammel bebyggelse og eneboliger. Foto: LISE ÅSERUD/NTB PLUSS/SCANPIX
«GAMMEL BEBYGGELSE OG ENEBOLIGER»: Thereses hjemsted, der hun forsvant, er Drammens-bydelen Fjell, som er preget av blokkbebyggelse. I politiavhørene beskrev Quick at stedet besto av gammel bebyggelse og eneboliger. Foto: LISE ÅSERUD/NTB PLUSS/SCANPIX Vis mer