- Quick er uskyldig dømt

Politiprofessor Leif G.W. Persson og Sveriges fremste rettspsykiater Ulf Åsgård har gransket Thomas Quick. Konklusjonen deres er klar: Quick er uskyldig dømt - og i Norge går drapsmenn fri fordi den gale svensken har tatt på seg skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): - Thomas Quick og hans drapstilståelser er en komplett skandale. Vi har gått igjennom samtlige dokumenter i alle drapssaker Quick har tilstått, vært mistenkt for, og de han er dømt for. Det er bare ett fellestrekk: Quick kan ikke ha drept noen av dem han hevder han tok livet av. Politiets etterforskning, rettssakene og dommene kan best karakteriseres som en regelrett skandale. Etter vår oppfatning en av historiens verste rettsskandaler, sier professor Leif G.W. Persson ved Polishögskolan i Stockholm.

Sammen med rettsmedisiner Ulf Åsgård har Persson undersøkt og vurdert bevisgrunnlaget i sakene mot Thomas Quick.

Uten å nøle fastslår de:

- Thomas Quick har ikke drept noen av de han hevder at han har drept. Det er faktisk ingen mulighet for at han kan ha drept noen av dem.

Gransket dokumentene

Professor Leif G.W. Persson og rettspsykiater Ulf Åsgård har gransket samtlige dokumenter i alle saker Thomas Quick enten er dømt i, mistenkt for, siktet for eller selv har tilstått.

- Vi har lest og vurdert over 30000 sider med Quick-dokumenter. Alle dokumenter som politiet i Norge og Sverige har laget om Quick, sier Persson.

De mener at om norsk eller svensk politi hadde gått gjennom alle dokumentene, ville de sett at det er umulig at Thomas Quick kan ha gjort det han er dømt for, og det han har tilstått.

- Quick er faktisk den største bløffen i nordisk justishistorie, sier Persson og Åsgård.

De to svenskene beskriver Thomas Quick som en dåre.

- Vi har gjennom historien vært vitne til hundrevis av dårer som har tilstått noe de ikke har noe med. Katastrofen i Quick-saken er at politiet i Sverige og Norge faktisk har trodd på denne galningen - Thomas Quick, sier Leif G.W. Persson til Dagbladet.

Angriper politiet

Politiprofessoren og rettspsykiateren konstaterer at politimannen som har foretatt samtlige avhør med Quick, ikke er en mordutreder.

- I Sverige har vi noe vi kaller «radiopolis». Det blir helt galt når det er en «radiopolis» og ikke erfarne drapsjegere som utreder drap. Seppo Pentinen, som har avhørt Quick, nekter å snakke med oss. Han nekter å svare på spørsmål rundt sin rolle i Thomas Quick-sakene.

- Hva sier Quick til deres konklusjoner?

- Thomas Quick vil ikke snakke med andre enn Pentinen. Politiets problem er at en ansatt i politiet har fått et så nært forhold til Quick, at ingen andre enn denne «radiopolisen» og journalister med sjekkhefte får snakke med Thomas Quick. Seppo Pentinen blir «tokig» når vi forsøker å snakke med ham om Quick, sier Persson.

- Drapsmenn går fri

Quick er dømt for å ha drept Therese Johannessen, som forsvant fra Fjell i Drammen sommeren 1988. Han er også dømt for å ha drept Trine Jensen i 1981 og Gry Storvik i 1985. Begge kvinnene forsvant fra Oslo sentrum og ble funnet drept i Oppegård. Quick har også tilstått at det var han som bortførte og drepte Marianne Rugaas Knutsen i Risør i 1981, men han er ikke dømt for drapet.

- Når det gjelder Therese-saken, viser politidokumentene at det var fem til seks kjente pedofile på Fjell. Vår overbevisning er at gjerningsmannen er å finne i lokalmiljøet på Fjell. En mann som kjente Therese.

- Hva med Gry- og Trine-sakene?

- Etter vår oppfatning ble de drept av samme gjerningsmann. Politidokumentene viser at en sexdømt mann fra et sted sør for Oslo etter all sannsynlighet er gjerningsmannen. Det er trolig at det var han og ingen andre som drepte de to jentene, sier Åsgård og Persson.

- Betyr det at dere mener at drapsmenn går fri i Norge?

- Ja. Vår konklusjon er at mannen som drepte Therese, har sluppet unna. Han som vi mener drepte Gry og Trine, har også gått fri. Denne mannen tror vi også har forgrepet seg på andre kvinner, sier de to.

- For øvrig er Thomas Quick redd for kvinner, han har helt andre seksuelle preferanser, sier Persson.

- Thomas Quick er homoseksuell og interesserer seg for menn og unge gutter i puberteten, sier Ulf Åsgård.

Fri tilgang

- Hvordan kan Thomas Quick da vite så mye om drapene?

- Han har da hatt kontakt med journalister som har fortalt ham det han vil vite. Han har hatt fri tilgang til aviser og TV. Og ut fra et politifaglig standpunkt er det helt forkastelig at den personen som avhører, får et nært forhold til den mistenkte.

- Quick har jo funnet tilbake til de påståtte gjerningsstedene?

- Det står ikke til troende. Politidokumentene viser at han i virkeligheten har fått hjelp, og Quick er en mester i å manipulere. Og det er vel ikke så vanskelig å manipulere de som virkelig ønsker å tro at det var Quick som var gjerningsmannen, sier Persson.

Åsgård og Persson kommer med ei bok om Thomas Quick i løpet av våren.

- Thomas Quick er den største rettsskandalen i moderne tid, fastslår de to.

EN BLØFF? Thomas Quick har tilstått 30 drap, og er dømt for sju av dem.
JUSTISMORD: - Katastrofen i Quick-saken er at politiet faktisk har trodd på denne galningen, sier rettspsykiater Ulf Åsgård (t.v.) og politiprofessor Leif G.W. Persson.