Quick frifunnet for nok et drap

Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, er frifunnet for nok et drap han tidligere er dømt for.

FRIFUNNET: Thomas Quick. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
FRIFUNNET: Thomas Quick. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Bergvall var opprinnelig funnet skyldig i åtte drap, deriblant drapene på norske Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik. Seks av drapene er han senere frifunnet for.

Tidligere førstestatsadvokat Jörgen Lindberg har nå gjennomgått etterforskningsmaterialet i drapene på Marinus og Janni Stegehis, og konkluderer med at tiltalen mot Bergwall må frafalles også i denne saken. Den formelle beslutningen vil bli tatt av en domstol.

Drept i teltet Det nederlandske paret ble funnet drept i soveposene sine i Appojaure utenfor Gällivare i juli 1984, etter å ha blitt knivstukket gjennom teltduken.

Bergwall tilsto drapene overfor terapeuten sin i 1994 og to år senere ble han dømt for dem i tingsretten i Gällivare.

Det forelå ingen tekniske beviser mot ham, og i ettertid kom det også fram at han ble instruert om drapsmannens framgangsmåte før han deltok på politiets rekonstruksjon.

Lindberg har nå konkludert med at tiltalen må frafalles, og dermed gjenstår bare én drapsdom for Bergwall. Også denne blir nå gjennomgått.

Ingen beviser Gjennomgangen av etterforskningsmaterialet i den siste saken blir ledet av førstestatsadvokat Håkan Nyman, som trolig snart vil konkludere.

15 år gamle Charles Zelmanovits forsvant i Piteå i 1976, dit han hadde flyttet med familien året før. Først 17 år senere ble levningene av ham funnet av to elgjegere.

Zelmanovits led av epilepsi og en av politiets nåværende teorier er at han på vei hjem fra en fest fikk et anfall og døde av kulde. Det har aldri kommet fram beviser for at han ble drept.

Bergwall tilsto å ha drept gutten etter å ha lest om funnet av levningene i en avisnotis i 1994. Året etter ble han dømt for drap av tingsretten i Piteå.

Dersom Bergwall også blir frifunnet i denne saken, kan det åpne for at han slipper ut av tvungent psykisk helsevern.

(NTB)