SØKER GJENOPPTAKELSE: I fjor trakk Thomas Quick tilståelsene av åtte drap. Nå har han søkt om gjenopptakelse for ett av dem. Arkivfoto: SCANPIX
SØKER GJENOPPTAKELSE: I fjor trakk Thomas Quick tilståelsene av åtte drap. Nå har han søkt om gjenopptakelse for ett av dem. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

Quick har søkt gjenopptakelse

Og ønsker å bruke sitt opprinnelige navn Sture Bergwall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thomas Quick har søkt om gjenopptagelse av den ene drapssaken han ble dømt for, skriver Expressen. Quick, som nå ønsker å bruke sitt opprinnelige navn Sture Bergwall erkjente en rekke drap i Sverige.
Men onsdag 19. november i fjor trakk han tilståelsen av åtte drap. Tre av disse drapene ble begått i Norge.

Var dopet
Grunnen til at han søker om gjenopptakelse er at drapet på den 24 år gamle israelsen Yenon Levi ble tilstått mens han var dopet. Levi ble funnet død på en skogsvei i Dalarna i 1988.
Bergwall mener også at det ble erkjent etter at avhørslederne brukte utradisjonelle metoder. Erkjennelsen ble også bygget på bortgjemte minner som ble brakt fram ved hjelp av uvitenskapelige terapimetoder, skriver Expressen.

Brukte mediene
Samtidig som at han ble utredet erkjente Bergwall to drap ved å bruke informasjon han fikk fra etterforskerne og mediene. I perioden mellom 1991 og 1995 erkjente han mellom tretti og trettifem drap.
I en dokumentar som ble sendt på svensk tv i desember i fjor ble han intervjuet av journalisten Hannes Råstam.
Det var under disse intervjuene at 58-åringen valgte å trekke tilståelsene. Det skjedde da de to møttes for tredje gang.
Da var Bergwall til psykisk utredning i Säter.

Konfirmert på drapsdagen
Det første drapet han tilsto skjedde i Växsjö i 1964. Men på denne dagen ble Bergwall konfirmert i Falun.
- Jeg var livredd for at de skulle finne ut av det, men det gjorde de aldri, sa han i dokumentaren.
58-åringen trodde aldri han skulle bli dømt for disse drapene. Han trodde hele tiden at alle løgnene hans skulle bli avslørt, sa han i dokumentaren. Men det skjedde aldri. Han fikk seks straffesaker mot seg, og ble dømt i alle.