Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Quick-krangel i Sverige: «Du håndterte det bra. Var Leif nykter?»

Christer van der Kwast, aktor i Quick-saken, stiller i en lekket epost spørsmål ved den mentale tilstanden til politiprofessor Leif GW Persson.

- IKKE FRISK:  Politiprofessor Leif GW Persson bli nå anklaget for ikke å være frisk, av tidligere Quick-aktor Christer van der Kwast. Men professoren og suksessforfatteren lar seg ikke fornærme. - De får finne på noe mer ondsinnet, sier Persson.
Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet
- IKKE FRISK: Politiprofessor Leif GW Persson bli nå anklaget for ikke å være frisk, av tidligere Quick-aktor Christer van der Kwast. Men professoren og suksessforfatteren lar seg ikke fornærme. - De får finne på noe mer ondsinnet, sier Persson. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thomas Quick (62), alias Sture Ragnar Bergwall, var Sveriges farligste mann. Seriemorderen som reiste Norden og drepte.

Anført av politietterforsker Seppo Penttinen og statsadvokat Christer van der Kwast ble Quick dømt for groteske drap i Norge og Sverige. Og Penttinen ble sett på som den store kriminaletterforskeren i Europa - mannen som avslørte en av historiens verste seriemordere.

Gjorde karriere Christer van der Kwast var en ubetydelig lokal statsadvokat i Härösand i Västernorrlands län, som etter Quick-sakene fikk fart på karrieren og til slutt gikk til topps i det svenske påtalesystemet og ble førstestasadvokat og sjef for kampen mot økonomisk kriminalitet i Sverige.

Nå er de fleste enige om at Thomas Quick ikke var noe annet enn en bløff. En mytoman.

Men van der Kwast og Penttinen og noen få til mener Quick fortsatt er skyldig. Til tross for at svenske domstoler har opphevet flere av dommene. Og de andre drapene Quick har tilstått og er dømt for å ha begått, skal også også opp for ny rettslig behandling.

Full krangel van der Kwast og Penttinen har fått uventet støtte fra justiseråd Göran Lambertz i högsta domstolen i Sverige. I et leserinnlegg i den svenske avisa Dagens Nyheter slo Lambertz fast at Quick likevel ikke var uskyldig.

Noe som igjen førte til en opprivende debatt i Sverige. På et møte i den svenske Publicistklubben i Stockholm braket partene sammen. Kjendisforfatter Jan Guillou radbrekket kjendisadvokat Claes Borgström - Thomas Quicks tidligere advokat.

Avisa Expressen fikk i går tilgang til mailutvekslingen mellom Lambertz og etterforsker Seppo Penttinen og Christer van der Kwast. E-postene ble utvekslet før Lambertz skrev sin omstridte kronikk i Dagens Nyheter.

- Ikke frisk I en e-post til Quick-aktor van der Kwast skrev Lambertz følgende etter å ha lest den siste boka om Thomas Quick - «Fallet Quick: Att skapa en seriemördare» - skrevet av nå avdøde Hannes Råstam.

«Ska jag vara ärlig känns det som om han mer eller mindre pulvriserat alla våra 'obestridliga fakta', alltså de nio punkterna i mitt utkast till artikel, utom den första».

 STILLER DIAGNOSE:  Tidligere aktor i sakene mot Thomas Quick, Christer Van der Kwast, skriver i en e-post at professor Leif GW Persson ikke kan være frisk. Foto: Anna Littorin/Pressens Bild
STILLER DIAGNOSE: Tidligere aktor i sakene mot Thomas Quick, Christer Van der Kwast, skriver i en e-post at professor Leif GW Persson ikke kan være frisk. Foto: Anna Littorin/Pressens Bild Vis mer

van der Kwast svarte slik:

«Det är tråkigt om du tappar sugen. Det skulle behövas en sansad röst i mediabruset. Jag - och säkert också Seppo - svarar gärna på dina frågor om du tror att det för saken framåt».

Samme kveld - den 14. august i år - møttes Lambertz og politiprofessor Leif GW Persson (Persson har de siste åra slått fast at Thomas Quick er tidenes rettsskandale i Skandinavia) i en TV-debatt i SVTs Aktuelt.

Lambertz fikk deretter ny e-poster med støtte-erklæringer fra van der Kwast og etterforsker Penttinen. Penttinen takket Lambertz og skrev følgende:

«... orkar föra saken fram i dagsljuset och att du vill ta risken att bli hudflängd, vilket sannolikt kommer att ske. Att du ställer upp på det här viset värmer ordentligt efter alla år som jag sprungit gatlopp i media!».

van der Kwast kom med følgende karakteristikk, da han kommenterte debatten mellom Lambertz og professor Lweif GW Persson.:

«Har tackat nej till ett samkväm med Leif GW i tv:s morgonsoffa. Det finns gränser. Såg också hans fortsatta angrepp i pressen. Är han verkligen helt frisk?».

 MYTOMANEN:  Thomas Quick, alias Sture Ragnar Bergwall tilstod drap etter drap. Nå blir han frikjent for de samme drapene og blir beskrevet som en mytoman. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
MYTOMANEN: Thomas Quick, alias Sture Ragnar Bergwall tilstod drap etter drap. Nå blir han frikjent for de samme drapene og blir beskrevet som en mytoman. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer

I går ble van der Kwast konfrontert med e-postene av den svenske storavisa Expressen.

- Var Leif GW nykter - Jeg forstår at kveldsavisene kan være interessert av dette, men jeg ser helst at det ikke publiseres. Jeg vil ikke senke debattnivået. Denne saken fortjener bedre, sa van der Kwast til Expressen.

Advokat Claes Borgström skrev følgende i en e-post til Lambertz:

«Jag tycker att du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter?».

Suksessforfatter og politiprofessor Leif GW Persson lar seg ikke fornærme av van der Kwast, som Persson tidligere - i intervju med Dagbladet - slått fast burde sittes i fengsel for juks med bevis for å få Thomas Quick dømt. Heller ikke Seppo Penttinen eller Claes Borgström synes å ha injurierende kraft på Leif GW Persson.

- Jeg har jo problemer med hofta, og med hjertet. Men mentalt er jeg nok frisk, sier Persson til Expressen.

Heller ikke påstanden om at må ha vært beruset under Tv-debatten hisser opp Persson.

- De må finne på noe mer ondsinnet om jeg skal ta dem på alvor, sier Persson til Expressen.

- Dårlig vurderingsevne Men det som virkelig opprører politiprofessoren er at Göran Lambertz baserer sine påstander fra de personene han selv var satt til å granske (Lambertz gransket Thomas Quick-saken som justitiekansler i 2006).

- Nå er Lambertz justitieråd, spørsmålet er om Sverige kan ha en justitieråd som har så dårlig vurderingsevne, sier Persson.

Lambertz svarer slik:

- Jeg søkte fakta, og fakta fikk jeg hos dem (advokat Borgström, etterforsker Penttinen og aktor van der Kwasst, red anm.).

NYKTER?:  Advokat Claes Borgström, som forsvarte Thomas Quick, lurer på om politiprofessor Leif GW Persson er nykter.
NYKTER?: Advokat Claes Borgström, som forsvarte Thomas Quick, lurer på om politiprofessor Leif GW Persson er nykter. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media