Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Quick møter mannen som dømte ham for drapet på Therese (9)

Etter 12 år. - Jeg bærer ikke nag, sier Quick.

I TV-DEBATT: Thomas Quick, her på cella på sikringsanstalten på Säther i Sverige. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
I TV-DEBATT: Thomas Quick, her på cella på sikringsanstalten på Säther i Sverige. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): For 12 år siden sto Thomas Quick og dommer Lennart Furufors i retten, der Quick ble dømt for et av de mange drapene han tilstod på 90-tallet. I kveld møttes de igjen, i en debatt på Svt klokka 20.30. Quick deltok fra Säters sykehus, der han er pasient.

Dømt to gangerQuick, som siden har skiftet navn til Sture Bergwall, hevder seg i dag uskyldig dømt i samtlige drapssaker, inkludert drapet på ni år gamle Therese Johannessen i 1988.

Selv skriver han at «morderen Thomas Quick var en forferdelig, dopet figur som ble født under terapi».

I kveld møtte han mannen som dømte ham for drapet på den norske jenta Therese Johannessen og israeleren Yenon Levi.

- Det var de samme rettslegene og advokatene og samme rett som dømte meg i åtte saker, sier Quick, som mener seg uskyldig dømt.

- Jeg bærer ikke nag til ham, sier den åttedraps-dømte mannen til Aftonbladet.se i dag om dommeren han møtte i kveldens tv-program.

FORSVANT: Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjell i Drammen en varm augustdag i 1988. Foto: NTB
FORSVANT: Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjell i Drammen en varm augustdag i 1988. Foto: NTB Vis mer

Han har erkjent over 20 mord totalt. I 1997 ble han dømt for drapet på den israelske turisten Yenon Levi i 1988. I dag er saken besluttet gjenopptatt.

Mishandlet likDen gang fant tingsrätten i Hedemora i Midt-Sverige det «hevet over rimelig tvil» at Quick begikk drapet på Levi. Retten konkluderte også med at tilståelsen stemte med resultatene fra den øvrige etterforskningen.

Levis sterkt mishandlede lik ble funnet på en avsidesliggende skogsvei i Midt-Sverige i juni 1988.

- Jeg ble tiltrukket av Levis sydlandske utseende og spede kropp, sa Quick i retten den gang.

Drapet så lenge ut til å forbli en uløst gåte, og etterforskerne kom ingen vei med saken før Quick tilsto. Slik var det i flere av sakene der svensken ble dømt.

- Ikke tvilDen svenske kriminologen Leif GW Persson har tidligere sagt han ikke er i tvil om at også Therese-saken blir gjenopptatt:

- Neste gjenopptagelse kommer til å gjelde Therese Johannessen, der det finnes bevis for at Thomas Quick hadde alibi og ikke kunne ha begått forbrytelsen. Det er fakta som var kjent for politiet, sier Persson.

Thereses mor har tidligere uttalt at hun ikke tror Quick er datterens drapsmann.

I midten av mars viste det seg at det politiet i sin tid mente var beinrester etter Therese var en forkullet grein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!