Quick-saken kan føre til drapsbølge

Oppmerksomheten rundt massemorderen Thomas Quick kan utløse en drapsbølge, mener psykiatere. Politiet støtter teorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mennesker med stort behov for å bli sett, kan bli inspirert av den voldsomme medieoppmerksomheten rundt Quick, tror psykiater Harald Reppesgaard.

Han synes det er påfallende at barnedrapet i Kristiansand skjer så kort tid etter at Quick plutselig kom i søkelyset igjen.

Oppmerksomhet

- Terskelen for å begå drap har blitt mye lavere, det er ikke lenger så dramatisk å ta liv. Gjerningsmannen kan ha blitt oversett og søker oppmerksomhet gjennom slike handlinger. Dette kan være begynnelsen på en rekke slike handlinger, sier han.

Psykiaterkollega Karl-Ewerth Horneman er enig i at Quick-saken kan påvirke.

- For mennesker med personlighetsforstyrrelser kan dette virke utløsende, sier han.

- Neppe impuls

- Dette er neppe noen impulshandling. Personen har oppsøkt et område der det er mange barn og har jobbet for å skjule sporene etter seg. Dette likner ikke handlingene til en gjennomforvirret person. Sinnssyke mennesker kan begå slike handlinger, men vil lettere bli avslørt, erklærer Karl-Ewerth Horneman.

Politiet i Kristiansand har også merket seg koblingen til Quick-saken. Blant annet hadde TV2-nyhetene oppslag på massemorderen i 18.30-nyhetene fredag 19. mai - på nøyaktig samme tid som de to drepte jentene gikk for å bade. Etterforskningslederen, kriminalsjef Arne Pedersen, sier dette om at Quick-saken kan ha inspirert til barnedrapene:

- Det er klart vi har gjort oss visse tanker omkring dette.