- Quisling var stormannsgal

- Vi mener at Quislings totale mangel på forståelse av virkeligheten var det som felte ham. Det var en blanding av stormannsgalskap og virkelighetsflukt, som av etterkrigstidas historikere kanskje er litt undervurdert, mener forfatterne Aage Georg Sivertsen og John Midtbø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Her skjøt jeg Quisling

Denne uka kommer boka «Tett på Quisling». John Midtbø, krigsskoleutdannet og med eksamen i økonomi fra Washington, startet arbeidet med boka for fem år siden. Han kom i kontakt med Aage Georg Sivertsen, som blant annet har gitt ut biografien om Henry Rinnan.

- Annerledes

- Boka skal pirre til annen lesning. Det er viktig at den nye generasjon, de som ikke har opplevd krigen, blir interessert, sier forfatterne.

- Det er skrevet tusenvis av sider om Vidkun Quisling. Derfor er denne boka litt annerledes, hevder de.

Jøder hos Quisling

- Vi har også plukket ut mange små historier som stort sett er nytt stoff, selv for de fremste Quisling-eksperter. Hvem visste for eksempel at det bodde både jøder og Milorg-personer i samme hus som Quisling? Og hvem var klar over at ei Milorg-jente bodde på Slottet - faktisk i samme bygning som NS-føreren hadde kontorer? spør forfatterne.

Akademisk geni

Sivertsen og Midtbø forteller at det hersker liten tvil om at Quisling var en av de mest begavede personer som har vokst opp i Norge.

«Han var uhyre skoleflink. Karakterene beviser at han hadde evner i særklasse. Han var kort og godt et akademisk geni,» skriver de i forordet.

De skriver imidlertid også:

«Vi nevner i denne boka noen episoder som avslører at Vidkun Quisling ikke hadde det man i dag benevner som sosiale antenner.»

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer