PÅ AUKSJON: Diplomatpasset til Vidkun Quisling er lagt ut for salg. Det inneholder en del stempel fra reiser til Sovjetunionen og andre øst-europeiske land. Foto: Blomqvist Nettauksjon
PÅ AUKSJON: Diplomatpasset til Vidkun Quisling er lagt ut for salg. Det inneholder en del stempel fra reiser til Sovjetunionen og andre øst-europeiske land. Foto: Blomqvist NettauksjonVis mer

Quislings diplomatpass på auksjon

Vidkun Quislings diplomatpass er lagt ut for salg med en prisantydning på 60 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Kunsthistoriker og ekspert Trond Schøning i Blomqvist Nettauksjon sier at diplomatpasset til Vidkun Quisling
stammer fra hans mest aktive reiseperiode på 1920-tallet. Passet har vært brukt av Quisling fra 1925 til rundt 1930.

Det er tidligere blitt omsatt mellom samlere.

- Stor interesse - Det er på tide å få dette fram i lyset. Vi vet at det er stor krigshistorisk interesse for effekter, men det er ikke nazi-sympatisører som er opptatt av dette. Vår erfaring er at det ofte er etterkommere av aktive i motstandsbevegelsen i Norge. De viser større interesse for effekter etter Milorg, men der er det lite å hente, sier Trond Schøning.

VAR DIPLOMAT: Vidkun Quisling hadde en aktiv reiseperiode på 1920-tallet da han var diplomat og i en periode da han jobbet for Fridtjof Nansen. Bildet er tatt under et NS-stevne i Trondheim 14-17. november 1942. 
Foto: NTB scanpix
VAR DIPLOMAT: Vidkun Quisling hadde en aktiv reiseperiode på 1920-tallet da han var diplomat og i en periode da han jobbet for Fridtjof Nansen. Bildet er tatt under et NS-stevne i Trondheim 14-17. november 1942. Foto: NTB scanpix Vis mer

I april i 2014 solgte Blomqvist Nettauksjon æresdolken som tilhørte Jonas Lie i regjeringen Quisling II. Prisen endte på 140 000 kroner. Prisantydningen var på forhånd satt til 60 000 kroner. SS-hjelmen til Lie gikk for 56 000 kroner.

Vidkun Quisling var ansatt ved Norges legasjon til Moskva fra 1927 til 1929. Fra 1922 til 1926 deltok han i humanitært arbeid i Sovjetunionen, blant annet som sekretær for en Folkeforbundskommisjon under ledelse av Fridtjof Nansen.

DIPLOMAT I MOSKVA: Vidkun Quisling var ved den norske legasjonen i Moskva. Foto: Blomqvist Nettauksjon
DIPLOMAT I MOSKVA: Vidkun Quisling var ved den norske legasjonen i Moskva. Foto: Blomqvist Nettauksjon Vis mer

Diplomatpasset er utstedt 13. mai 1925 og består av 71 nummererte sider med en del stempel fra grensekontroller til Sovjetunionen og andre øst-europeiske land. En svakhet ved passet er at det mangler bilde av Vidkun Quisling. Det er ikke helt uvanlig at bilder faller ut av dokumenter fra denne tida. Limet har stivnet og har hatt dårlig langtidseffekt.

- Ble solgt - Vi vet at Maria Quisling fikk mye av Vidkun Quislings papirer etter hans død. Passet kan ha vært en del av dette materialet. Fra 1960-tallet hadde hun dårlig økonomi, og noe av dette ble solgt av hennes advokat og noe direkte fra henne. I 1983 ble også en del eiendeler solgt i forbindelse med en dødsboauksjon i Tønsberg. Diplomatpasset ble solgt ved en av disse anledningene, forteller Trond Schøning.

Vidkun Quisling vendte tilbake til Norge i 1929. I 1931 var han forsvarsminister i Bondepartiregjeringen. I mai 1933 dannet Quisling Nasjonal Samling (NS), som han ledet fram til han ble dømt til døden og henrettet for landssvik i 1945.

SOLGTE: Enken Maria Quisling skal ha solgt diplomatpasset sammen med en del andre dokumenter og effekter som var eid av Vidkun Quisling.
Foto: NTB arkivfoto / SCANPIX
SOLGTE: Enken Maria Quisling skal ha solgt diplomatpasset sammen med en del andre dokumenter og effekter som var eid av Vidkun Quisling. Foto: NTB arkivfoto / SCANPIX Vis mer

- Både selgere og vi ser på dette materialet med stort alvor. Det ligger mye tragedie bak, både personlig og nasjonalt. Derfor må det behandles med respekt for de tragedier som er knyttet til Vidkun Quisling. Vi snakker tross alt om norgeshistoriens kanskje mest forhatte mann, sier Trond Schøning.

Kilder: Blomqvist Nettauksjon. Wikipedia, Norsk Biografisk leksikon.