Quislings diplomatpass på auksjon

Vidkun Quislings diplomatpass er lagt ut for salg med en prisantydning på 60 000 kroner.

PÅ AUKSJON: Diplomatpasset til Vidkun Quisling er lagt ut for salg. Det inneholder en del stempel fra reiser til Sovjetunionen og andre øst-europeiske land. Foto: Blomqvist Nettauksjon
PÅ AUKSJON: Diplomatpasset til Vidkun Quisling er lagt ut for salg. Det inneholder en del stempel fra reiser til Sovjetunionen og andre øst-europeiske land. Foto: Blomqvist Nettauksjon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Kunsthistoriker og ekspert Trond Schøning i Blomqvist Nettauksjon sier at diplomatpasset til Vidkun Quisling stammer fra hans mest aktive reiseperiode på 1920-tallet. Passet har vært brukt av Quisling fra 1925 til rundt 1930.

Det er tidligere blitt omsatt mellom samlere.

- Stor interesse - Det er på tide å få dette fram i lyset. Vi vet at det er stor krigshistorisk interesse for effekter, men det er ikke nazi-sympatisører som er opptatt av dette. Vår erfaring er at det ofte er etterkommere av aktive i motstandsbevegelsen i Norge. De viser større interesse for effekter etter Milorg, men der er det lite å hente, sier Trond Schøning.

I april i 2014 solgte Blomqvist Nettauksjon æresdolken som tilhørte Jonas Lie i regjeringen Quisling II. Prisen endte på 140 000 kroner. Prisantydningen var på forhånd satt til 60 000 kroner. SS-hjelmen til Lie gikk for 56 000 kroner.

Vidkun Quisling var ansatt ved Norges legasjon til Moskva fra 1927 til 1929. Fra 1922 til 1926 deltok han i humanitært arbeid i Sovjetunionen, blant annet som sekretær for en Folkeforbundskommisjon under ledelse av Fridtjof Nansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer