VIDKUN QUISLING: Inspiserer en avdeling med norske SS-frivillige - som etter den tyske seieren, skulle danne grunnstammen for en norsk "adel" i østområdene. Foto: Geir Brendens samling
VIDKUN QUISLING: Inspiserer en avdeling med norske SS-frivillige - som etter den tyske seieren, skulle danne grunnstammen for en norsk "adel" i østområdene. Foto: Geir Brendens samlingVis mer

Quislings drøm om norske kolonier

Norske toppnazister ville overta store landområder i Sovjetunionen. Befolkningen skulle bli arbeidsslaver for norsk «adel».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Knapt hadde tyske styrker angrepet Sovjetunionen, før Vidkun Quisling og flere av hans nærmeste medarbeidere gikk aktivt i gang med å legge grunnlaget for norske kolonier i øst. Senere NS-finansminister Fredrik Prytz hadde i åra etter revolusjonen, tjent en formue på handel med russisk tømmer. Forretningseventyret ble først stoppet, da myndighetene oppdaget at han, med hjelp av den norske diplomaten Vidkun Quisling, snøt dem grovt i forbindelse med oppgjør i valuta. Nå hadde den gamle storkapitalisten Prytz fått blod på tann. Han skrev til sin venn - NS-føreren - at de snarest mulig måtte overtale tyskerne til å gi Norge kolonier i øst.

Sauna til Himmler

En høytstående NS-mann som hurtig kastet seg på ideen, var senere NS-handelsminister Alf Whist. Han var allerede i god gang med å tjene store beløp på salg av brakker og lafta hytter til Wehrmacht i Norge og Finland. Tenk om bedriften hans, Heggedal Bruk, kunne få leveransene på alle de husene som det kom til å bli bruk for i det norske «Gardarike». Han ville sope inn millioner, for ikke å si milliarder. Så for riktig å få foten innenfor, ga han bort lafta badstuer til propagandaminister Joseph Goebbels og SS-sjefen Heinrich Himmler. Vidkun Quisling fikk et helt tømmerslott i «gave».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn