Quislings drøm om norske kolonier

Norske toppnazister ville overta store landområder i Sovjetunionen. Befolkningen skulle bli arbeidsslaver for norsk «adel».

VIDKUN QUISLING: Inspiserer en avdeling med norske SS-frivillige - som etter den tyske seieren, skulle danne grunnstammen for en norsk "adel" i østområdene. Foto: Geir Brendens samling
VIDKUN QUISLING: Inspiserer en avdeling med norske SS-frivillige - som etter den tyske seieren, skulle danne grunnstammen for en norsk "adel" i østområdene. Foto: Geir Brendens samling Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Knapt hadde tyske styrker angrepet Sovjetunionen, før Vidkun Quisling og flere av hans nærmeste medarbeidere gikk aktivt i gang med å legge grunnlaget for norske kolonier i øst. Senere NS-finansminister Fredrik Prytz hadde i åra etter revolusjonen, tjent en formue på handel med russisk tømmer. Forretningseventyret ble først stoppet, da myndighetene oppdaget at han, med hjelp av den norske diplomaten Vidkun Quisling, snøt dem grovt i forbindelse med oppgjør i valuta. Nå hadde den gamle storkapitalisten Prytz fått blod på tann. Han skrev til sin venn - NS-føreren - at de snarest mulig måtte overtale tyskerne til å gi Norge kolonier i øst.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer