Quislings førerbolig til salgs

Quislings førerbolig, Villa Grande, blir etter alt å dømme lagt ut til salg. Dersom du har lyst til å kjøpe den gedigne villaen på Bygdøy, må du nok ut med rundt 100 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har bestemt at det vil bli for dyrt å bygge et holocaustsenter i villaen. Dermed er alt klart for salg på det åpne markedet. Villaen måler 3241 kvadratmeter og er omgitt av en 20 mål tomt på Bygdøy. Eiendommen ble skilt ut fra Hydros generaldirektør Sam Eydes eiendomsmasse på Bygdøy i 1917. Aker kommune eide anlegget fra 1921, men overdro det til skipsreder W. Wilhelmsen i 1926. To år senere ble anlegget skjenket til den norske stat.

Førerbolig

Vidkun Quisling tok villaen i bruk som førerbolig i 1941, og døpte det om til Gimle. Fremdeles finnes Quislings bibliotek og kontor, utført i lys eik etter førerens ordre, i annen etasje.

Villa Grande består av en hovedbygning i fire etasjer på henholdsvis 727, 690, 636 og 616 kvadratmeter. I første etasje er det plass til 110 gjester i spisesalen. I andre etasje fins en stor klebersteinspeis. Fra tårnværelsene i fjerde og femte etasje har du Oslos flotteste utsikt. Her finner du en utsiktpost med 180 graders panoramautsikt over Huk, Nesoddtangen, Fornebu og deler av Oslo vest.

Quislings bunkers

I tredje etasje fins flere hemmelige rom. Inngangen til rommene er skjult av et klesskap. I kjelleren finner du inngangen til Quislings store bunkeranlegg. Det vil imidlertid koste flesk å holde anlegget varmt. Rundt 45 000 liter olje vil gå med til å fyre opp stedet, noe som vil koste omtrent 100 000 kroner i året. Til gjengjeld kan du leie ut 46 hybler i internatbygningen.

FASJONABELT: Trappesatsen gir et inntrykk av Villa Grandes standard.
UPÅKLAGELIG UTSIKT: Man kan ikke klage på utsikten fra den historiske villaen.