QUIZ, en trist dag

Finnes det noe vi ikke vil ha, men som dundrer og går av egen maskin, i all evighet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI GIKK LØS på sivilisasjonen vår den dagen. Oppgavene var omfattende og vanskelige, vi visste det. Og utgangspunktet spesielt. Sivilisasjon, sa vi, er ikke bare en beskrivelse av nåtida. Vi må se på framtida, lete etter det vedvarende trekk ved vårt eget samfunn som vil bestå, som vanskelig lar seg endre, sa vi til hverandre.Hva vil overleve? spurte vi. Og ikke minst, hvorfor og ved hjelp av hva?Produksjon er nøkkelordet, ble vi enige om. Hva slags industrier vil ha tilnærmet evig liv, dundre og gå også i framtida? Finnes det presise svar på slikt?Enhver beskrivelse av virkeligheten er en forenkling, vi visste det også. Så vi tok for oss og eliminerte det opplagte, det mest selvfølgelige. Som de fleste av oss må ha. Er det noe vi ikke må ha, egentlig ikke trenger, men som likevel vil bestå? Her hos oss?

KOSMETIKK, hvori opptatt lykkepiller. Narkotika, hvori opptatt øl, sprit og røyk. Underholdning, hvori opptatt vold på TV, kjøpefilmer og skjermspill, kultur og annen sport enn fotball, som vil overleve uansett. Våpenproduksjon, hvori opptatt forskning på ny slik teknologi. Det var de fire forslagene vi klarte å legge på bordet. Vi var ikke helt fornøyd med dem. Det var vanskelig å skille dem fra hverandre. Men vi var ganske sikre på at de, både i seg selv og sammen, nok hadde livets rett.Hvorfor? Hvis rusen plutselig forsvant fra verden, ville den globale økonomien få et kraftig slag. Den koster samfunnet mye, i både kroner og lidelser, men den gir også øyeblikkets glede, opprømthet og livsmot. Det var et svært vanskelig regnestykke, ble vi enige om. Det var et slikt som nesten ingen orket å gi seg i kast med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer