SJARMERTE ALLE: Qusai Abtini spilte ektemannen til hovedpersonen i seier «Umm Abdou fra Aleppo» der barn hadde voksenroller. Forrige måned ble han drept i et luftangrep. Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpix
SJARMERTE ALLE: Qusai Abtini spilte ektemannen til hovedpersonen i seier «Umm Abdou fra Aleppo» der barn hadde voksenroller. Forrige måned ble han drept i et luftangrep. Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpixVis mer

Qusai (14) ble TV-stjerne i krigshelvetet Aleppo. Ble drept av bombene da han prøvde å flykte

Uskylden som preget den humoristiske TV-serien ble erstattet av krigens brutalitet for den 14 år gamle gutten i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Qusai Abtini (14) gjorde sin inntreden på den syriske TV-stjernehimmelen fra det mest usannsynlige stedet de siste par åra.

Byen Aleppo har vært en av de mest krigsherjede i løpet av den fem år lange syriske borgerkrigen, men det som er blitt beskrevet som et lyspunkt i en ellers svart hverdag, er TV-serien «Umm Abdou fra Aleppo», skriver BBC.

I situasjonskomedien hadde Qusai Abtini rollen som ektemannen til tittelkarakteren Umm Abdou, i serien der alle rollene ble spilt av barn.

SPILLER VOKSNE: I tv-serien «Umm Abdu fra Aleppo» spiller barn voksne, i håp om å få frem det politiske budskapet at syriske barn har vokst opp for fort under krigen. Video: Lamba SMG Vis mer

Drept i luftangrep

Situasjonskomedien tok for seg strømbrudd, bombetokt og romanser som oppsto i krigsherjede Aleppo - ofte med svart humor og en hovedperson som alltid klarte å sette seg selv i de merkeligste situasjoner.

Det var den første TV-serien som er produsert i det var Syrias største by. Deler av Aleppo har vært under opprørernes kontroll, men blitt utsatt for kraftige angrep fra regjeringsstyrker.

Handlingen i serien finner sted i gamlebyen i Aleppo, som er beleiret av regjeringsvennlige styrker. Dagbladet omtalte TV-serien i 2014.

Men uskylden som preget den humoristiske TV-serien ble erstattet av krigens brutalitet for den 14 år gamle gutten i juli.

I nylige bombeoffensiver mot byen, ble guttens hjem truffet av luftangrep. Hans far ble skadd i angrepet og måtte sitte i rullestol, noe som førte til at han ville få barna ut av byen.

8. juli ble bilen han hadde rømt med truffet av luftangrep.

STJERNE: Qusai Abtini (til høyre) på settet til TV-serien «Umm Abdou fra Aleppo». Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpix
STJERNE: Qusai Abtini (til høyre) på settet til TV-serien «Umm Abdou fra Aleppo». Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpix Vis mer

Ifølge BBC har det kommet ulike beskrivelser av hva som skjedde da Quisai ble drept i luftangrepet. Den London-baserte avisa Al-Arabi al-Jadid skriver at de ble truffet av en bombe fra et russisk krigsfly. Den Tyrkia-baserte avisa Inab Baladi skriver at de kan ha blitt drept som følge av bomber fra syriske regjeringsstyrker.

- Du er en liten helt

Gutten med det tjukke svarte håret ble en lokalkjendis i Aleppo for opptrednen i TV-serien som gikk på den lokale opprørskanalen.

- Qusai var en veldig talentfull gutt. Vi så etter en intelligent gutt. Vi ville at han skulle være full av egne ideer og ikke frykte Bashar Assads regime og deres brutale metoder, sier regissør Bashar Sakka til nyhetsbyrået AP.

I dagene etter han ble drept, gikk et titalls menn i gatene i nærheten av Qusais nabolag.

MED HOVEDPERSONEN: Qusai Abtini (til høyre)  spiller ektemannen til Umm Abdu i serien der barn har voksenroller.  Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpix
MED HOVEDPERSONEN: Qusai Abtini (til høyre)  spiller ektemannen til Umm Abdu i serien der barn har voksenroller.  Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpix Vis mer

I den symbolske begravelsen, skal faren ha sittet i en rullestol og sett på de forbipasserende. Ifølge Al Jazeera hadde faren en plakat med følgende beskjed.

«Qusai, Abu Abdu fra Aleppo. Du er en liten helt. Du skremte regimet med dine store handlinger så de drepte deg»

«Qusai har reist til himmelen. Bashar dreper folket vårt» ropte menn ifølge byrået.

- Han var elsket av alle

Han var bare ti år da de første massedemonstrasjonene brøt ut i 2011. Han ble fort involvert i opprørsstyrken, og deltok i demonstrasjoner, gjerne på skuldrene til storebroren.

OPPOSISJON: Situasjonskomedien beskrives å ha vært et lite lyspunkt i Aleppo-befolkningens krigsherjede hverdag. Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpix
OPPOSISJON: Situasjonskomedien beskrives å ha vært et lite lyspunkt i Aleppo-befolkningens krigsherjede hverdag. Foto: Bashar Sakka/AP/NTB scanpix Vis mer

Han medvirket i videoer der han kritiserte myndighetene og beskrev ødeleggelsene i verdensarvplassen og det tidligere kultur- og handelssenteret i Syria, Aleppo.

- Han var elsket av alle. Han ble å lede demonstrasjonene i gatene. Han var deres ansikt utad. Men han var min lillebror. Hver gang jeg ser små barn i gatene, gråter jeg og tenker på ham. Det føles som om hjertet mitt skal slutte å slå, sier broren Assad (19), som ifølge The Telegraph kjemper i den USA-støttede Den frie syriske armé.

«Dødens korridorer».

Qusai Abtini skal ha kommet seg ut av Aleppo gjennom én av de siste korridorene kontrollert av opprørsstyrkene. Den siste uka har det vært mye snakk om såkalte humanitære korridorer ut av den krigsherjede byen.

Regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad har i to uker nå beleiret den østlige delen av Aleppo. Der inne lever 200 000 til 300 000 mennesker med forsyninger av mat som bare rekker til tre uker, ifølge FN.

Russland har gjort et stort nummer av å åpne «humanitære korridorer» ut av krigsskueplassen. Assad-regimet har samtidig tilbudt et amnesti til de som kommer ut og legger ned våpnene i løpet av tre måneder. Om de sivile har mulighet til, eller ønsker å risikere å forlate byen, mens kampene pågår er usikkert.

Så langt skal ikke flere enn 169 sivile ha tatt seg ut, stort sett med bare håndvesker- Den syriske opposisjonen kaller dette «dødens korridorer».

Bare et fåtall sivile rakk å reise fra Aleppos østlige bydeler før opprørere hindret dem i å flykte til regjeringskontrollerte områder, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

FN har også kritisert den syriske rejeringen sterkt for at hjelpeorganisasjoner hindres tilgang til Aleppo, og ber om en humanitær pause i kampene for å komme sivilbefolkningen til utsetning.

- Det er helt avgjørende å få humanitær tilgang til den beleirede sivilbefolkningen inne i Øst-Aleppo. Norge stiller seg derfor bak FNs appell til de stridende partene om en humanitær pause i kampene, sier utenriksminister Børge Brende (H).