Qvigstad: - Uunngåelig at rettsstaten må lide

Har den amerikanske presidenten myndighet til å oppnevne militære tribunaler når landets domstoler fungerer normalt? Det er et av spørsmålene Lasse Qvigstad stiller i kronikken Utenriksdepartementet (UD) nektet ham å offentliggjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kronikken ble skrevet mens Qvigstad ennå jobbet som justisråd ved den norske ambassaden i Washington. Den inneholder synspunkter på USAs planer om å opprette hemmelige militærdomstoler for å dømme utenlandske terrorister som blir pågrepet i kjølvannet av angrepene 11. september.

Kritisk til tribunalene

I kronikken, som står å lese i Aftenposten i dag, er Qvigstad kritisk til at president George Bush bemyndiget forsvarsministeren til å opprette militære tribunaler med dømmende myndighet etter terrorhandlingene i USA i fjor høst. Qvigstad mener dette strider mot sentrale rettsstatlige prinsipper.

- Det grunnleggende spørsmål er hvorvidt presidenten har myndighet til å oppnevne slike tribunaler når landets domstoler fungerer normalt, skriver Qvigstad. Han stiller spørsmål ved om en ordinær domstolsbehandling ville øke trusselen mot de grunnleggende samfunnsfunksjoner i USA.

- Svakhet i argumentasjonen

Qvigstad er også kritisk til at det omstridte direktivet kun gjelder for ikke-amerikanske borgere.

- Man skulle tro at de tungtveiende samfunnsinteressene som tilsa militære tribunaler, er de samme hva enten amerikanere var innblandet eller ikke. Her ligger det etter mitt skjønn en grunnleggende svakhet i argumentasjonen omkring militærtribunalene, skriver han.

Den tidligere justisråden peker også på spørsmålet om dommernes uavhengighet. I de tribunalene som nå forutsettes, tilligger det administrasjonen å utpeke de personer som skal dømme i de saker som den selv reiser, skriver han.

- Man må nok være naiv for å tro at et slikt system kan inngi tillit, heter det i artikkelen.

- Unngåelig offer

Bare en internasjonal domstol kan ifølge Qvigstad gi en tilnærmet upartisk rettslig prøving av om sentrale personer i al-Qaida var ansvarlige for hendelsene 11. september.

- En slik løsning er neppe realistisk. Kanskje er det slik at rettsstaten er et like uunngåelig offer som menneskelivet når krigens tyngdelover inntreffer , spør han.

Om grunnen til at Qvigstad ble nektet å publisere artikkelen, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik at departementet må ha orden i rekkene og at det i utenrikspolitiske spørsmål må snakkes med en tunge. Han avviser at artikkelen ble stanset fordi man fryktet USAs reaksjon på kritikk.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer