QWERTY: Inngående forskning og omfattende analyse avslører hvilken del av tastaturet du så å si bestandig foretrekker når du surfer på nettet. Foto: Claudio Bresciani / NTB Scanpix
QWERTY: Inngående forskning og omfattende analyse avslører hvilken del av tastaturet du så å si bestandig foretrekker når du surfer på nettet. Foto: Claudio Bresciani / NTB ScanpixVis mer

QWERTY-effekten avslører hvilken del av tastaturet du foretrekker. Men det er ett pikant unntak

Avslører surfepreferansene dine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «QWERTY». Et begrep vi alle er innom hver eneste dag, uten at vi tenker nevneverdig over det. Det er nemlig betegnelsen på det standardiserte tastaturet.

En ny studie viser at det er så innarbeidet i oss, at det er opphavet til en egen effekt. QWERTY-effekten. Det skriver nettmagasinet Quartz.

Høyre eller venstre? Forskerne David Garcia fra Sveits og Markus Strohmaier fra Tyskland, har analysert flere millioner produktnavn, titler og ord fra 11 store nettsider. Deriblant Amazon, Yelp, Rotten Tomato, YouTube og Pornhub.

Studien, som nå er tilgjengelig på nettet, avslører at ord som inneholder flere bokstaver fra den høyre siden av tastaturet rangeres høyere og skrives oftere enn sine motparter med overvekt av «venstrebokstaver».

Det viste seg derimot, som det så ofte gjør, at regelen har ett unntak. På pornonettstedet Redtube var det motsatt.

- Dette kan bety at hånd-mening-forholdet ikke trenger å manifestere seg i alle kontekster, skriver forfatterne.

Her er det tydelig at det venstreord er enklere å forholde seg til. Årsaksforholdet blir bare spekulasjoner.

Vokaler? Det er flere teorier som forsøker å forklare denne preferansen for bokstaver på høyresiden av tastaturet.

En teori er så grunnleggende som at «høyre er bedre enn venstre». En annen er at vi foretrekker høyresiden fordi folk flest er høyrehendte. Derfor blir disse ordene lettere å skrive.

En annen forsker, som har gjort en innsats for å knekke koden, er Naomi Baron, ekspert på språk og teknologi. Hun sier til New Scientist at det kan være så enkelt som at det er flere vokaler på høyresiden, og at vokaler oftere brukes for å uttrykke positive følelser.

- Vi legger ikke følelser i flesteparten av konsonantene våre, vi legger dem i vokalene, sier hun.

LOL Det viser seg samtidig at preferansen for «høyreorienterte» ord, ikke kan overføres til hvilke artikler og varer vi kjøper på nettet. Navn derimot er en helt annen sak.

En studie fra 2014 forteller at navn med bokstaver fra høyresiden av tastaturet har blitt mer populære etter at QWERTY tastaturet ble standardisert på 1960-tallet.

En annen studie fra 2012 viser at QWERTY-effekten er ekstra sterk i ord som først ble implementert etter at tastaturet slik vi kjenner det ble innført.

LOL.