Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

R-tallet lavere i Sverige

Nå er R-tallet lavere i Sverige enn i Norge. Men FHI-lege Pawel Stefanoff sier til Dagbladet at det ikke gir mening å sammenlikne R-tallet fra to forskjellige modeller i to forskjellige land.

R-TALLET: Det siste R-tallet for Sverige er lavere enn Norges. Her fra Mälmo under finværsperioden i slutten av juni. Foto: Johan Nilsson / AFP / NTB Scanpix
R-TALLET: Det siste R-tallet for Sverige er lavere enn Norges. Her fra Mälmo under finværsperioden i slutten av juni. Foto: Johan Nilsson / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Folkehelseinstituttet opplyser at reproduksjonstallet (R) i Norge fra perioden etter 11. mai er 0,85. Samtidig opplyser svenske Folkhälsomyndigheten at deres siste R-tall er 0,72.

R-tallet viser hvor mange personer en Covid-19-pasient i gjennomsnitt smitter videre. Dermed er det veldig viktig å klare å holde tallet under 1. Dersom man ikke setter inn tiltak, mener man at R-tallet for coronaviruset er omkring 3.

HOTSPOTS: Stort antall besøkende til Gotland og Kalmar skaper bekymring for økt smittespredning. Vis mer

- Gir ikke mening

Blant annet bruker FHI R-tallet i sine matematiske modeller for å se hvordan epidemien kan utvikle seg i framtida. Disse modellene baseres på mange antakelser, og har flere kilder til usikkerhet, advarer FHI.

- R-tallet er et teoretisk mål brukt av statistikere og epidemiologer for å evaluere situasjonen. Målingen avhenger av forutsetningene som er tatt og typen modell eller statistisk programvare. Derfor brukes den bare til orientering og planlegging i et gitt land eller region som forutsetningene er tilpasset, sier lege ved FHI, Pawel Stefanoff, til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Sammenlikningen av R-tall fra to forskjellige modeller i forskjellige land gir ikke mening.

REISERÅD: På en pressekonferanse 12. juni fortalte statsminister Erna Solberg at nordmenn kan reise til «nærliggende land» i sommer. Video: Andresen / Johansen Vis mer

Sveriges R-tall

Sverige regner ut R-tallet over en periode på sju dager. Fra 22. juni til 2. juli har R-tallet i Sverige sunket fra 0,90 til 0,72, går det fram av Folkhälsomyndighetens rapport. De opplyser imidlertid at de ekskluderer smittetilfeller fra helsepersonell og sykehjemsbeboere når de regner ut R-tallet.

Man kan altså bruke ulike måter til å regne ut R-tallet i ulike land.

- I begge land kan myndighetene bruke disse prediksjonene som kommer fra modellene. For eksempel forutsetter den norske modellen at frigjøring av bevegelsesrestriksjoner vil føre til høyere smittefare. På samme måte kan den svenske prediksjonen indikere at den høye smitterisikoen i lokalsamfunn fører til mindre bevegelse og mer forsiktige kontakter mellom mennesker, forklarer Stefanoff og tilføyer:

- Men for å virkelig sammenlikne disse prediksjonene, må man kjenne modelleringsprosessen og forutsetningene i begge modeller.

SVERIGE: Disse bildene er fra skjærgården i Tyresö utenfor Stockholm. Det grønne vannet skal ha en naturlig forklaring. Bilder fra NTB Scanpix / TT Vis mer

R-tallet i Norge

I Norge regnes R-tallet ut over en periode på omkring fire uker. FHI opplyser at fra 20. april til tida etter 11. mai har R-tallet steget fra 0,66 til 0,85.

På grunn av at det er så få nye smittetilfeller og innleggelser i Norge, blir R-tallet enda mer usikkert. R-tallet kan for eksempel påvirkes kraftig av lokale utbrudd, og endringer i smittetallet kan dermed være kortvarige. På grunn av dette bruker FHI flere modeller for å regne ut R-tallet.

I den siste rapporten skriver FHI at modellene samlet sett viser at R-tallet er tett på 1, men mest sannsynlig ligger det under 1. Det er imidlertid 15-20 prosent sannsynlighet for at R-tallet i Norge er høyere enn 1.

ADVARER: 239 forskere advarer WHO om luftsmittens betydning i spredningen av coronaviruset. Her fra utelivet i Oslo. Video/foto: CNN / NTB Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

Smitterisiko

Stefanoff forteller at til tross for at det oppgitte R-tallet er lavere i Sverige, så kan smitterisikoen være høyere der.

- Smitterisiko kan fortsatt være høyere i Sverige fordi det er flere muligheter for infeksjon – det er lettere å komme i kontakt med noen som bærer viruset, sier Stefanoff.

Han understreker at dagens R-tall representerer smittesituasjonen som var for noen uker siden.

- Vi må også huske at det tar opptil to uker fra kontakt med en smittet person til utvikling av symptomer, testing og rapportering som Covid-19-tilfelle. Derfor vil det nåværende «infeksjonstrykket» sees i løpet av få uker.

Norske myndigheter fraråder fortsatt alle reiser til Sverige. Dette kan imidlertid endres fredag ettermiddag, når regjeringen skal kunngjøre hvilke land de velger å gi unntak i reiseråd og innreisekarantene for.

Allerede har TV 2 meldt at kilder har opplyst til dem at regjeringen vil åpne for reiser til Frankrike, Spania og Hellas, samt noen regioner i Sverige fra 15. juli. VG har meldt at kilder opplyser at regjeringen vil åpne for reiser til de store ferielandene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!