UTBRUDD: Et av de lokale utrbuddene tyske myndigheter viser til er ved dette slakteriet. Foto: David Inderlied / AP / NTB Scanpix
UTBRUDD: Et av de lokale utrbuddene tyske myndigheter viser til er ved dette slakteriet. Foto: David Inderlied / AP / NTB Scanpix Vis mer

R-tallet stiger ytterligere

Fra fredag til søndag har R-tallet økt fra 1,06 til 2,88 i Tyskland. Helsemyndighetene mistenker at økningen skyldes lokale utbrudd, deriblant et utbrudd ved et slakteri.

Publisert

Søndag opplyser tyske helsemyndigheter at R-tallet øker for tredje dag på rad. Fredag var R-tallet 1,06 mens søndag er R-tallet 2,88. Dette går fram av den daglige coronarapporten fra Robert Koch Institute (RKI).

Det opplyses at R-tallet er målt over de fire foregående dagene, og at det illustrerer smittesituasjonen som var for to uker siden. Det understrekes at tallet er behefetet med stor usikkerhet, og myndighetene mistenker at det lett kan påvirkes av lokale utbrudd.

Den siste tida har det blitt registrert utbrudd i flere tyske delstater ved både sykehus, sykehjem, asylmottak, slakteri, logistikkbedrifter, religiøse tilstelninger, familieselskaper og blant sesongarbeidere.

Totalt har det blitt registrert 190 000 tilfeller i Tyskland og omkring 9000 coronadødsfall.

OPPLØFTENDE FUNN: Legemiddelet deksametason kan redusere dødeligheten ved corona. Video: WHO Vis mer

R-tallet

Til sammenlikning måler Norge tallet over én måned. Rundt 15. mars var R-tallet i Norge omkring 3, mens det nå ligger omkring 0,67.

Tyske helsemyndigheter viser også til R-tallet som er målt over de sju foregående dagene. Dette viser at R-tallet var 1,17 på fredag, 1,55 på lørdag og 2,03 på søndag.

R-tallet representerer hvor mange en Covid-19-pasient i gjennomsnitt smitter videre. Ettersom Covid-19 regnes å være særlig smitsomt, antar man at R-tallet i de fleste populasjoner ville ha vært mellom 2 og 3 dersom man ikke hadde satt inn, eller etterlevd, tiltak.

BESKYTTER: Formålet bak tunnelen er å beskytte presidenten mot coronaviruset. Video: Ria Novosti Vis mer

Slakteri

I dagsrapporten går det fram at man over de sju siste dagene har registrert et høyt antall tilfeller i distriktene Gütersloh og Warendorf, samt byene Magdeburg og Neukölln.

Ved et slakteri i Gütersloh har over et tusen ansatte blitt registrert smittet med Covid-19. Slakteriet er midlertidig stengt, og alle ansatte er satt i karantene. Det samme gjelder deres husstandsmedlemmer.

I Magdeburg er det et utbrudd knyttet til skoler som har påvirket smittetallene den siste uka. Skolene er nå stengt fram til 11. august.

I Neukölln i Berlin har man registrert 85 tilfeller knyttet til et religiøst miljø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer