- Rå, gruoppvekkende, feig og brutal

Aktor Berit Sagfossen brukte kraftige ord da hun ba om 21 års fengsel for Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler for drapet på Benjamin Hermansen. Forsvarer Tor Erling Staff sørget for litt dramatikk på slutten av prosedyren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mot slutten av sin prosedyre i Oslo tingrett måtte statsadvokat Berit Sagfossen motvillig innrømme at hun krevde laver e straff for Veronica Andreassen fordi hun har samarbeidet med politiet.

Joe Erling Jahrs forsvarer Tor Erling Staff ville vite hvem Andreassen har samarbeidet med, og aktor måtte motvillig innrømme at den tiltalte 18-åringen har hjulpet Politiets Overvåkingstjeneste (POT) i en annen sak. Staff ba deretter at prosedyrene avbrytes og at POT trekkes inn som vitner i saken.

21 år

Aktor la i sin prosedyre ned påstand om lovens strengeste straff for Jahr og Kvisler, 21 år. For Kvislers del betyr det 19 år og 4 måneders fengsel for Benjamin-drapet, i tillegg kommer en annen dom som han soner nå. Tiltalen lyder på forsettlig drap, og selv om Kvisler kun kjennes skyldig i medvirkning risikerer han 21 års fengsel. Det forutsetter at retten er enig i at det dreier seg om Norges første rasisme-drap.

- Det er bare så grufullt og enkelt a t Benjamin Hermansen ble drept fordi han var mørk i huden, sa Sagfossen i retten i dag.

Veronica Andreassen har innrømmet at hun fikk i oppgave å finne en utlending som «skulle tas».

- Det var ikke en tilfeldig biltur. De tar med seg stikkredskaper. Det er helt fullstendig uprovosert, det var ikke engang et munnhuggeri. Drapet var en vekker for hele landet, sa aktor som forklaring til påtalemyndigheten mener 21 års fengsel er passende.

Aktor la ned påstand om 2 år og 6 måneders fengsel for Veronica Andreassen, en mildere straff siden hun har hjulpet POT. Det var etter dette at Staff forlangte at bevisførselen tas opp igjen.

- Begge drepte Benjamin

- Både Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler drepte Benjamin Hermansen. Aktor Berit Sagfossen mener de to tiltalte nynazistene har avtalt at Jahr skal ta skylda for drapet.

Statsadvokat Sagfossen plukket forklaringene til Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler fra hverandre da hun startet sin prosedyre i Oslo tingrett i dag.

- Det er ikke enhver tvil som skal komme tiltalte til gode. Den må være rimelig, fornuftig og troverdig, sa Sagfossen før hun fortsatte med å forklare hvorfor hun ikke tror på forklaringene til de tiltalte.

Spriker

I retten har Jahr forklart at han stakk Benjamin med en kjøkkenkniv gjentatte ganger, men at det dødelige stikket var et uhell. Men ifølge aktor er dette løgn. Jahr hadde full mulighet til å samkjøre sin forklaring med vitners og de øvrige tiltaltes, hevdet hun. Aktor påpekte store sprik i forklaringene til Jahr og Kvisler på avgjørende punkter.

Kvisler snakker heller ikke sant om omstendighetene rundt det mye omtalte rasisme-drapet. I sin prosedyre som ennå ikke er ferdig, hevdet Sagfossen at både Jahr og Kvisler jaget og knivstakk Benjamin, men at det var Jahrs stikk som drepte ham.

Kan ofres

Joe Erling Jahr ble sett på som en outsider i det nynazistiske miljøet, en person som kunne gjøre grovarbeidet, og som eventuelt kunne ofres. Kvisler ble sett på som en verdifull lederskikkelse. Ifølge Aktor er det dette de to tiltalte nå forsøker å få til: At Jahr tar skylda for drapet, mens de andre slipper unna. Både Jahr og Kvisler risikerer 21 års fengsel dersom de finnes skyldig.

Oppreisning

I tillegg til lovens strengeste straff ble de tre tiltalte også krevd for over 700 000 kroner i oppreisning og erstatning til moren til Benjamin Hermansen.

NY RUNDE: Forsvarer Tor Erling Staff forlanger ny bevisførsel etter POT-avsløringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer