Rå kamp om Breiviks hjerne

Av 14 eksperter som skal i vitneboksen for å belyse Anders Behring Breiviks psyke, mener bare to at den terrortiltalte er utilregnelig.

UENIGE: De psykiatrisk sakkyndige i terrorsaken - Torgeir Husby og Synne Sørheim,  Terje Tørrissen og Agnar Aspaas - har levert to motsatte konklusjoner om Anders Behring Breivik. Snart skal de legge fram sysnpunktene sine i retten. Foto: Lars Eivind Bones
UENIGE: De psykiatrisk sakkyndige i terrorsaken - Torgeir Husby og Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas - har levert to motsatte konklusjoner om Anders Behring Breivik. Snart skal de legge fram sysnpunktene sine i retten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag møtte det første psykiatrivitnet i Oslo tingrett. Først ut var psykiatri-professor Ulrik Fredrik Malt (66). Han var hentet inn som vitne av bistandsadvokatene for å forklare hvorfor de to sakkyndigteamene har kommet fram til ulike konklusjoner.

I retten fredag var han klar på at Husby og Sørheims diagnose, paranoid schizofren, ikke holder. Han understreker at han ikke har intervjuet Breivik selv, og derfor må se på diagnosekriteriene fra et akademisk ståsted.

- Anders Behring Breivik har trolig Aspergers syndrom, kombinert med Tourettes syndrom og narsissistisk personlighetsforstyrrelse, forklarte psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt i retten.

Helt uvanlig Til sammen er hele 14 psykiatere eller psykologer hentet inn for å for å vurderer Breiviks psyke.

I tillegg til de fire sakkyndige som er oppnevnt av retten, skal to team bestående av psykiatere, psykologer og sykepleiere, samt flere utenforstående eksperter uttale seg om hvordan de oppfatter den terrortiltaltes psykiske tilstand i lys av drapshandlingene 22.juli i fjor.

Også to medlemmer av Den rettsmedisinske kommisjon skal vitne i løpet av de neste dagene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer