Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rå kamp om Breiviks hjerne

Av 14 eksperter som skal i vitneboksen for å belyse Anders Behring Breiviks psyke, mener bare to at den terrortiltalte er utilregnelig.

UENIGE: De psykiatrisk sakkyndige i terrorsaken - Torgeir Husby og Synne Sørheim,  Terje Tørrissen og Agnar Aspaas - har levert to motsatte konklusjoner om Anders Behring Breivik. Snart skal de legge fram sysnpunktene sine i retten. Foto: Lars Eivind Bones
UENIGE: De psykiatrisk sakkyndige i terrorsaken - Torgeir Husby og Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas - har levert to motsatte konklusjoner om Anders Behring Breivik. Snart skal de legge fram sysnpunktene sine i retten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag møtte det første psykiatrivitnet i Oslo tingrett. Først ut var psykiatri-professor Ulrik Fredrik Malt (66). Han var hentet inn som vitne av bistandsadvokatene for å forklare hvorfor de to sakkyndigteamene har kommet fram til ulike konklusjoner.

I retten fredag var han klar på at Husby og Sørheims diagnose, paranoid schizofren, ikke holder. Han understreker at han ikke har intervjuet Breivik selv, og derfor må se på diagnosekriteriene fra et akademisk ståsted.

- Anders Behring Breivik har trolig Aspergers syndrom, kombinert med Tourettes syndrom og narsissistisk personlighetsforstyrrelse, forklarte psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt i retten.

Helt uvanlig Til sammen er hele 14 psykiatere eller psykologer hentet inn for å for å vurderer Breiviks psyke.

I tillegg til de fire sakkyndige som er oppnevnt av retten, skal to team bestående av psykiatere, psykologer og sykepleiere, samt flere utenforstående eksperter uttale seg om hvordan de oppfatter den terrortiltaltes psykiske tilstand i lys av drapshandlingene 22.juli i fjor.

Også to medlemmer av Den rettsmedisinske kommisjon skal vitne i løpet av de neste dagene.

At såpass mange eksperter innen psykiatri kalles inn som vitner i en straffesak er helt uvanlig, fastslår rettspsykolog Pål Grøndahl.

- Jeg tror ikke det har vært maken til oppbud av sakkyndige, psykiatere og psykologer i en annen sak i Norge. Normalt sitter to sakkyndige og følger med på deler av saken og avgir en muntlig erklæring mot slutten av rettsforhandlingene. Alt går vanligvis pent og pyntelig for seg, sier Grøndahl.

Fulgte Breivik på Ila Før de fire sakkyndige legger fram sine endelige konklusjoner skal flere vitner som har observert Breivik i fengselet møte i retten:

• Psykiater og overlege Maria Sigurjonssdottir (53), psykolog Alexander R. Flaata (36), sykepleiefaglig rådgiver Bente Sundbye (46) og psykiatrisk sykepleier Thor Egil Holtskog (50) fra Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark sykehus observerte Breivik
i fengselet fra 29. februar til 21. mars.

Sigurjonsdottir er ekspert på paranoid schizofreni, men fant ingenting ved Breiviks atferd som tydet på at han hadde denne diagnosen. Teamet beskriver derimot Breivik som oppmerksom, konsentrert og organisert. De mener han kan forholde seg til flere samtalepartnere uten problemer, kan konsentrere seg, kommunisere, og til og med utvise selvironi.

• Overlege og psykiater Arnhild Flikke (40) ved Bærum DPS Psykiatrisk poliklinikk fulgte Anders Breivik tett gjennom ukentlige samtaler i fengselet hele fjor høst. Flikke fastslår at hun ikke oppfatter terroristens forestillinger som psykotiske, men som utrykk for høyreekstrimismen. Hun mener han tilfredsstiller kriteriene for en personlighetsforstyrrelse dominert av dyssosiale og narsissistiske trekk.

• Flikkes kollega ved Bærum DPS Eirik Johannessen, har også fulgt opp Breivik i fengslet.

«Skulle pasienten lide av en paranoid schizofreni, vil det i så fall være en atypisk variant som undertegnede ikke har kjennskap til eller faglige forutsetninger for å identifisere eller utrede innenfor eksisterende rammer», skriver han i en rapport. Han mener en personlighetsforstyrrelse er mer sannsynlig.

• Psykiatri-nestor Randi Rosenqvist (61) utredet Breivik ved tre anledninger på Ila fengsel høsten 2011, men fant ingen tegn på psykose. Derimot mener hun Breiviks oppfatninger er uttrykk for ekstrem ideologi.

Endret oppfatning • Professor i psykologi og personlighetsforsker Svenn Torgersen (77) er stevnet som vitne av bistandsadvokatene. Han skal vitne i morgen.Torgersen har hele tida avvist konklusjonen i den første psykiatrirapporten.

• Psykiatri-professor Einar Kringlen (81) sa først i media at han var sikker på at Breivik var psykotisk, men etter å ha sett ham i retten bare to dager, endret han oppfatning.

- Han går ikke over grensa til det psykotiske, uttalte han til NRK. Kringlen er et av forsvarets vitner.

Synne Sørheim og Torgeir Husby står dermed ganske alene om å mene at Breivik er utilregnelig. De støttes imidlertid av leder i Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) Tarjei Rygnestad (58) og lederen av kommisjonens psykiatriske gruppe Karl Heinrik Melle.

Disse skal ikke ta direkte stilling til tilregnelighetsspørsmålet, men har uttalt at Sørheim og Husebys rapport står sterkere enn rapporten fra Tørrissen og Aspaas som kom til motsatt konklusjon og fant Breivik tilregnelig.

- Kan ha endret oppførsel Rettspsykiater Pål Grøndahl mener likevel at det ikke er gitt at flertallet har rett.

- Alle som har vurdert Breivik i fengselet eller sett ham i retten etter den første rapporten ble utarbeidet, har vurdert ham som tilregnelig og ikke psykotisk, påpeker Grøndahl, og fortsetter:

- En mulig forklaring på dette kan være at de har sett ham på et seinere tidspunkt enn Sørheim og Husby. De andre sakkyndige kom inn på et tidspunkt før Breivik hadde lært seg å snakke med psykiatere. Nå har han fått tilgang på aviser og har hatt mulighet til å justere seg. Det er ingen motsetning mellom å være smart og paranoid schizofren, sier psykologen.

Mennesker som sitter isolert lenge, blir ofte betydelig bedre av menneskelig kontakt, understreker Grøndahl.

- Han kan ha endret væremåte og kommet mer ut av sin forestillingsverden etter at de første sakkyndige hadde vurdert ham. Hyppigere kontakt med flere folk kan ha gjort utslaget. Jeg mener derfor at man ikke bør lukke døra for at de første sakkyndige hadde rett, Breivik kan være i en annen sykdomsfase nå og framstå som mer polert og skolert enn han gjorde i utgangspunktet, sier han.

Grøndahl tror det blir vanskelig for rettens medlemmer å vite hvem av ekspertene de skal tro mest på.

- Det blir ingen lett oppgave. Jeg synes heller ikke Breivik framstår som psykotisk i retten, og det er vanskelig å vite om han er tilregnelig eller utilregnelig. Uansett skal retten primært ta stilling til om Breivik var psykotisk da han foretok drapshandlingene i regjeringskvartalet og på Utøya.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling