- FØLER MEG HELDIG: Marit Frydenlund (19) fra Eidsvoll har sammen med to venninner funnet leilighet på St.Hanshaugen i Oslo. Det var først etter en måned leilighetsjakt og flere visninger Foto: John Terje Pedersen.
- FØLER MEG HELDIG: Marit Frydenlund (19) fra Eidsvoll har sammen med to venninner funnet leilighet på St.Hanshaugen i Oslo. Det var først etter en måned leilighetsjakt og flere visninger Foto: John Terje Pedersen.Vis mer

Rå kamp på leiemarkedet

Det har aldri vært dyrere og vanskeligere å komme inn på leiemarkedet i de store norske byene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| —Det er blitt rekorddyrt å leie bolig i de store byene i Norge. Det er vanskelig å få seg leiebolig, fordi det er mange om beinet og få boliger tilgjengelig, forklarer Nikolaos Farmakis hos Utleiemegleren.

For første gang i historien koster det over 10 000 kroner i snitt for leie av en toroms i Oslo.

Ifølge Utleiemegleren har prisen for en toroms i hovedstaden steget med 8,1 prosent bare fra mai til juni i år.

Også i andre deler av landet har leieprisen økt: I Trondheim har prisen for toromsleiligheter steget med 6,3 prosent fra juni i fjor, og ligger nå på 8 500 kroner.

I Stavanger er prisen 9,600 kroner, som er opp 7,1 prosent fra i fjor, viser tall fra Utleiemegleren.

—Vi forventer en svak stigning et par måneder til, så vil prisen stabilisere seg. Men vi forventer at boligprisen vil øke ytterligere, forklarer Farmakis.

Marit fikk leilighet —Jeg føler meg heldig som faktisk fikk en så sentral og fin leilighet, sier Marit Frydenlund (19) fra Eidsvoll.

1. juli fikk hun og hennes to venninner nøklene til deres første leilighet, en treroms på St. Hanshaugen i Oslo.

Det var etter en måneds intens leilighetsjakt og flere visningsbesøk.

—Hver gang vi fant en leilighet ble den utleid med en gang. Det var mange folk på visningene, så det var vanskelig å skille seg ut. Vi var veldig på hugget for å bli plukket ut til denne leiligheten.

Til tross for at husleia deles i tre, vil ikke studielånet dekke alle utgiftene for den ferske studenten:

—Før ante jeg ikke at det var så dyrt å leie, og jeg synes det var altfor mye når folk sa de betalte 4000—5000 kroner i husleie. Nå har jeg jo endt med det samme selv, så jeg må basere meg på å jobbe ved siden av studiene, ellers har jeg ikke råd, forklarer hun.

Selv om leiligheten har bare to soverom, slik at en av jentene må bo stua, er Marit fornøyd med å innta kollektivtilværelsen. Hun forteller at de aller fleste av hennes venner må belage seg på å bo i kollektiv.

—Jeg ville ikke bo på hybel, og jeg har ikke råd til å kjøpe, så for meg er det ideelt å bo i kollektiv, forklarer hun.

Kamp om kvadratmeterne Juli er den mest hektiske måneden for leietaker og utleier. I disse månedene strømmer store studentkull inn i byene, og alle på jakt etter et sted å bo:

—Vårt råd er at hvis du får tak i en bolig, bør du slå til nå. Det er ingen grunn til å vente for å se hva som dukker opp i august. Da er det store sjanser for at det meste er utleid, understreker Farmakis.

—Juli til september er de vanskeligste månedene å få tak i bolig, forklarer Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Aasen mener at en økt boligpris gjør at færre kan kjøpe bolig. Dermed må flere begi seg ut i leiemarkedet. Også etterdønningene av finanskrisen påvirker leieprisen.

Ringvirkninger av finanskrisa Under finanskrisen satt mange boligspekulanter på leiligheter de ikke ville selge på grunn av et dårlig marked.

Nå har vinden snudd:

—Nå opplever vi at boliger som tidligere var på leiemarkedet blir solgt fordi boligprisene er på vei oppover igjen. Når det også bygges for få boliger i de store byene blir det færre boliger tilgjengelig på leiemarkedet, forklarer Farmakis i Utleiemegleren.

Også boligportalen til finn.no merker endringer fra i fjor:

—Vi kan bekrefte at det er tydelig at det er økning i trafikk og nedgang i antall annonser. Altså er etterspørsel større enn tilbud. Det er vanskelig å si noe sikkert, men vi antar at det er flere som har sittet på utleieobjekter som har solgt nå som markedet har tatt seg opp, og at det derfor er færre leiligheter til leie, forklarer Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom.

Råeste leiemarkedet i Europa - Norge har det råeste leiemarkedet i Europa. Det er markedets lover som gjelder i det uregulerte markedet, sier Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret.

Han er ikke overrasket over økte leiepriser.

Øye sier at en økende befolkningsvekst og et labert utbyggingstempo går hånd i hånd med de stive prisene.

Han mener leiemarkedet er med på å skape sosiale forskjeller.

 —Å leie bolig er ikke et reelt alternativ til å kjøpe. Dem som rammes er de som ikke har rike foreldre eller venner i banken. Dette skaper store sosiale skjevheter.

Han mener løsningen er å bygge flere studentboliger. Dette vil hjelpe studenter, men vil også lette trykket i boligmarkedet:

—Jeg fatter ikke at man ikke bygger flere studenboligere. I et fritt boligmarked er dette det eneste man kan regulere uten at det får negative konsekvenser. Nok studentboliger hadde ført til at man kunne fått vekk spekulantene som kjøper leiligheter for å leie de ut til studenter og ta seg godt betalt for det, og få ned presset i markedet.

-Det er vanskelig med reguleringer i et fritt marked, men å bygge studentboliger er en gavepakke av en løsning, forklarer Øye.

Lag kollektiv For en ung student, fersk i byen, kan det være vanskelig å orientere seg på leiemarkedet. Ekspertene anbefaler å bruke sosiale medier og forhøre seg med kjente. Mer enn 60 prosent av utleie skjer på det private markedet.

—Spre det glade budskap at du er på utkikk til alle venner, kjente, familiemedlemmer, arbeidsgiver. Du kan få napp der du minst venter det. Det er rimeligere å få leid på denne måten enn på det andre markedet, mener Aasen.

Både han og Farmakis råder studenter til å flytte sammen:

—Det er tøft for studenter å komme inn på boligmarkedet, men er man kreativ finnes det andre løsninger. Hvis du er villig til å bo med andre er det lettere. Å lage kollektiv er veldig smart, da kan man leie større og få god standard, sier Farmakis.

—Alle vil ha samme rimelige bolig i sentrum — og det finnes ikke. Bofellesskap er en god start på boligkarrieren. Er man åpen for det, bør man søke ut av sentrum. Her er det mange flere rimelige alternativ. Ellers kan man se etter andre leieforhold som kjellerleiligheter i villa, forklarer Aasen.