-  Rå kapitalisme

De rødgrønnes forsøk på forhandlinger med skogeiere og styret i Norske Skog for å redde Union i helga, førte ikke fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Olaf Lundteigen (Sp) smeller til mot det han kaller rå, ansiktsløs kapitalisme.

-  Vi har i helga vært i kontakt med både styre og eiere i Norske Skog. Vi har lagt fram en pakke for å bedre rammebetingelsene for Norske Skog, skogeierne og skogindustrien. De vender det døve øret til. Det er sterkt å oppleve at et selskap som Norske Skog takker nei til rammebetingelser som kan gi bedre lønnsomhet, sier nyvalgt stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

Ikke interessert

Han og nestleder i Sp Lars Peder Brekk prøvde i helga å få skogeiere og styret for Norske Skog interessert i skatte- og avgiftslettelser og en rekke andre tiltak for å bedre lønnsomheten i bransjen mot å utsette vedtaket om nedlegging av papirfabrikken Union i Skien.

Styret har møte i dag. Sp-leder Åslaug Haga var i går ettermiddag klar for å gå inn i forhandlinger. Men i går kveld måtte Sp-toppene konkludere med at kontaktene ikke hadde gitt grunnlag for noe møte.

Skogeierne satte ikke særlig pris på å bli kontaktet av Sp-toppene i helga.

-  Vi har sagt at vi ikke kan gå inn i slike forhandlinger med de rødgrønne under forutsetning av at vi skal bestemme på en bestemt måte. Som eiere må vi forholde oss til det som kommer fra styret. De rødgrønne bør derfor snakke med Norske Skog, slik at det eventuelt kommer et nytt forslag derfra som bedriftsforsamlingen kan ta stilling til, sier direktør i Norsk Skogeierforbund, Helge Evju.

-  Tør ikke

Dette svaret får Lundteigen til å tenne.-  Er det ikke eierne som bestemmer, da? Jeg er for den private eiendomsretten, og eiere som står for noe. Her har de en gyllen mulighet til å få bedre

rammebetingelser. Skogeierne må stå oppreist i forhold til finanskapitalen, men det tør åpenbart ikke Evju, sier han.

-  Saken synliggjør den rå, ansiktsløse kapitalismen som krever stadig bedre resultater. Her gjelder det å legge ned en lønnsom bedrift for å regulere markedet. Norske Skog ser ut til at de er i ferd med å fase seg ut av Norge, raser Lundteigen.

Så langt ser det altså ut som det går mot nedlegging av Union når bedriftsforsamlingen trer sammen i morgen. Lundteigen slår fast at siste ord likevel ikke er sagt.

-  Hvis dagens eiere ikke vil drive videre, må vi sikre et annet eierskap. Vi skal ikke begynne å eksportere rundtømmer fra Norge, vi skal drive treforedling her i landet.

VIL REDDE UNION: Per Olaf Lundteigen (foran) har i helga vært i kontakt med både styre og eiere i Norske Skog. Bildet er fra et besøk ved Union i august. Åslaug Haga (t.h.)