Rå krig om Det hvite hus

MIAMI (Dagbladet): Krigen om Det hvite hus hardner til. Bush sier selvsikkert at han vinner. Gore minner sin rival om at valget ikke er over ennå. Samtidig samler begge inn penger for å vinne slagene som kommer. For første gang i historien kan et presidentvalg i USA bli avgjort i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det bebudet åtte rettssaker i forbindelse med valget i Florida. Seks av sakene er anlagt i forbindelse med valgkaoset i Palm Beach County, mens to av sakene omhandler rasediskriminering i valglokalene i Talahassee.

Etterforskere

Valgstabene er nå blitt etterforskere. Flokker av advokater og politiske medarbeidere samler desperat inn bevis. Det gjelder å bevise eller motbevise uregelmessigheter begått i forbindelse med valget.

- Alle som tror at det finnes en rask løsning på den situasjonen som er oppstått, hengir seg til ønsketenkning, sa en av Floridas fremste valgeksperter, Bruce Rogow, i går.

Uoffisielt leder Bush valget i Florida med 327 stemmer. Men det kan tidligst bli bekreftet 14. november. Men en dommer kan allerede ha forhindret det. Kjennelsen sier at bekreftelsen må utsettes til et søksmål er nærmere vurdert. Dommerne er allerede i gang med å tolke gyldigheten av Florida-valget.

Gore og demokratene støtter fullt ut de private søksmålene i forbindelse med valget. Bush-leiren svarer med å framstille Al Gore som en sutrete og dårlig taper.

- Vent på resultatet

James Baker, talsmann for Bush, oppfordret i går Al Gore til å sende advokatene hjem. Han mente at begge parter nå måtte vente på resultatet i Florida og akseptere det. I motsatt fall ville begge parter bli involvert i en prosess uten ende, slo han fast.

Gores talsmenn sier at deres advokater arbeider for folkets beste: Det eneste de ønsker, er at velgernes stemmer, og ikke noe annet, skal avgjøre hvem som skal flytte inn i Det hvite hus. Derfor må de feil som er begått på valgdagen, rettes opp igjen.

- Alt vi arbeider for, er å sikre at den kandidaten velgerne har foretrukket, blir USAs president. Vi ønsker ingen forsinkelser. Det vi ønsker er at kravet til en demokratisk prosess blir oppfylt, sier Gores kampanjeleder, William Daley.

Forhåndsstemmene

Samtidig venter alle på forhåndsstemmene. Deadline for dem er 17. november. Da må alle forhåndstemmer være mottatt. De kan avgjøre hele valget. Men tallet på dem er foreløpig ikke kjent. Det kan være så mange som 5000 av dem, da inkludert stemmer både fra amerikanere bosatt i utlandet og amerikanere i andre delstater.

Men uansett hva som skjer i Florida, vil USA få vite hvem som blir ny president 18. desember. Da velger valgmennene den nye presidenten, selv om de 25 valgmennene fra Florida ikke får møte. Den amerikanske grunnloven gir valgmennene fra de øvrige statene rett til å velge president likevel. Og da vil Al Gore bli USAs neste president.

HETT: Tilhengerne av Bush og tilhengerne av Gore har heftige diskusjoner på gata i Palm Beach i Florida.
ADVARSEL: Al Gore må akseptere valget i Florida eller risikere å bli sittende fast i evige juridiske proseser, sa Bushs fremste talsmann, James Baker, i går.