Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rå makt i tysk thriller

BERLIN (Dagbladet): Forbundskansler Gerhard Schröder og hans grønne utenriksminister Joschka Fischer bruker rå makt for å tvinge tvilere inn i folden før dagens skjebneavstemning i den tyske Forbundsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Schröder gråter ikke om han taper. For da skriver han ut nyvalg som kan gi ham en seier som feier De grønne ut av tysk politikk.

I går kveld var det fortsatt helt åpent om regjeringen greier å sikre seg de 334 stemmene som skal til for å sikre både flertallet for tysk krigsdeltakelse i Afghanistan.

Det gir den rød-grønne regjeringen et videre liv etter at Schröder stilte kabinettsspørsmål.

Grønt nei

Åtte nei-stemmer fra egne rekker er nok til å velte regjeringen som har et flertall på bare 16 representanter i Forbundsdagen.

I går kveld hadde fire grønne representanter varslet at de holdt fast på sitt nei, mens fem andre krigsmotstandere hadde gått i tenkeboksen.

Dramatikken økte ytterligere da representanten Christa Lörcher i går kveld meldte seg av det sosialdemokratiske partiet (SPD). Hun nekter å nedlegge sitt mandat og sier hun vil stemme nei til tysk krigsdeltakelse og kan bidra til å styrte regjeringen.

Sterkt press

- Jeg har aldri opplevd maken til press, sier Christian Ströbele, De grønnes fremste krigsmotstander.

Etter at han i dagevis har sagt bastant nei til å sende 3900 tyske soldater til Afghanistan, nektet han i går å røpe hvordan han vil stemme i formiddag.

- Flertallet holder. Men dersom enkelte velger det politiske selvmordet, kan jeg ikke hindre dem. Får vi ikke flertall, er det slutten for en rødgrønn koalisjon, understreket Franz Müntefering fra mektige SPD.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!